FOTO: Námestie slobody po „revitalizácii“: Zdevastované, neútulné, zničené vandalmi

22.8.2017
0

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

Rekonštrukcia bratislavského Námestia slobody sa zrejme vyvíja inak, ako sa pôvodne hovorilo. Námestie, ktoré si vzali na mušku vandali, ani po ohlásenom ukončení prvej etapy revitalizácie nevyzerá ako miesto, kde by ste chceli tráviť svoj čas.

Primátor Ivo Nesrovnal netajil rozčarovanie nad vandalstvom, ktorému padli za obeť opravené prvky námestia. Grafiti poškodilo stĺpy verejného osvetlenia, lavičky i fontánu. Nesrovnal je presvedčený, že ide o aktivity organizovanej skupiny. „Preto podávame i trestné oznámenie na neznámeho páchateľa,“ uviedol Nesrovnal. Neustálym prejavom vandalizmu chce primátor zabrániť intenzívnejšími kontrolami mestskej i štátnej polície či bezpečnostnými kamerami. 

Mesto námestie po sprejeroch znovu vyčistí, ešte dnes by mali byť grafiti odstránené. Primátor však chce dôraznejšie zabezpečiť následný monitoring. „Boli preto posilnené hliadky mestskej i štátnej polície a na námestie sme nainštalovali bezpečnostné kamery. Oslovil som takisto inštitúcie, ktorých sídla sú na námestí, resp. v jeho blízkosti – Úrad vlády, Slovenskú technickú univerzitu, ministerstvo dopravy i majiteľov súkromných prevádzok a požiadal som ich o spoluprácu pri využívaní a ochrane tohto priestoru,“ uviedol Nesrovnal.

Námestie má teda za sebou predtým dosť ohlasovanú prvú etapu revitalizácie, no nedá sa povedať, že by vyzeralo nejako lepšie ako predtým.

Hlavné mesto v súvislosti s revitalizáciou Námestia slobody podpísalo v máji tohto roka zmluvu o spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto a občianskym združením Dobré m(i)esto, založeným Nadáciou HB Reavis. Práce majú byť ukončené do konca roka 2018, pričom z rozpočtu mesta by mala byť vyčlenená suma 120.000 eur, ďalších 500.000 eur má dať investor.

FOTOGALÉRIA:

(TASR)

Páčil sa vám článok?