Cena tepla pre domácnosti mohla rásť aj pomalšie

24.10.2006
Páčil sa vám článok?

Vyjadrenie predsedu zväzu výrobcov tepla Miroslava Obšívaného, že ani od nového roku by cena tepla nemusela vzrásť, podporujú informácie, ktoré sme získali v Bratislave pri mapovaní jesenného nárastu cien za teplo.

Je nepochybné, že na cene tepla a teplej vody sa v prvom rade odráža rast ceny plynu na svetových burzách, ktorý závisí od ceny ropy - táto cena totiž tvorí aj podľa M. Obšívaného 70 percent z celkovej ceny tepla. Najväčšmi sa však na raste cien podieľajú spoločnosti, ktoré ju distribuujú k spotrebiteľom. Aj keď primeraný zisk týchto spoločností reguluje príslušná inštitúcia - Úrad na reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ten vychádza z celkových kalkulácií, a to je práve priestor, kde sa dá ušetriť alebo aj nie.

A tak napríklad ÚRSO schválil pre Karloveskú obchodnú a rozvojovú spoločnosť (KORS) cenu za gigajoul 714,70 Sk (najdrahšie v Bratislave), kým napríklad pre Termming vo Vrakuni len 595,30 Sk. V prvom prípade je nárast ceny o 8 percent, kým vo verejnosti sa hovorilo o zdražení 5-6 percent - ale ľudia neplatia priemer. Ceny rastú viac tam, kde je primárnym dodávateľom tepla Bratislavská teplárenská, a.s., (BAT), naopak tam, kde si teplárenské spoločnosti vyrábajú teplo samy, je lacnejšie. V prípade Termmingu sa táto okolnosť výrazne prejavuje v rozdiele medzi cenami za teplo vo Vrakuni, kde si ho vyrába sama a tentoraz ho nezdražila, a odbernými miestami v Starom Meste, kde sa používa teplo dodané z BAT.

BAT podpísala tento rok zmluvu s Paroplynovým cyklom (PPC), primárnym výrobcom tepla pre drvivú väčšinu domácností na východe Bratislavy a značnú časť v jej západnej časti. Pri podpisovaní zmluvy sa podpredseda predstavenstva PPC Jozef Sekerka vyjadril, že teplo bude nielen ekologickejšie, ale aj lacnejšie, vo východnej časti mesta dokonca o 14 korún. Obchodný riaditeľ BAT Miroslav Jelenský vtedy vyjadril presvedčenie, že Bratislavčania pocítia vďaka tejto zmluve rast cien v energetike miernejšie - ale ceny rástli aj na východe Bratislavy. M. Jelenský sa pre Bratislavské noviny vyjadril, že jesenný rast cien spôsobilo zvýšenie ceny od PPC - ten však je viazaný dekrétom, podľa ktorého má záväzne schválenú cenu až do konca tohto roka.

Slovenský zväz výrobcov tepla má výhrady k spôsobu, akým ÚRSO reguluje ceny plynu, pretože pre veľkoodberateľov - a nimi sú aj výrobcovia tepla - ceny nikto neschvaľuje. Teplárenské spoločnosti nepoznajú spôsoby, akými sa pre nich vytvára v plynárenskom priemysle cena plynu. Takisto súhlasia aj so zmenou zákona o regulácii v sieťových odvetviach, pretože podľa ich skúseností nie sú domácnosti chránené regulačným úradom. Ten schvaľuje len ceny plynu na varenie, ktoré sú však bagateľom v porovnaní s tým, čo občania zaplatia za dodávky tepla a teplej vody.

Páčil sa vám článok?