Podnikateľ na dvore znepríjemňuje život susedom. Tí sú z neho zúfalí!

25.5.2017
0
Podnikateľ na dvore znepríjemňuje život susedom. tí sú z neho zúfalí! - Krasnanskeho dvor
Páčil sa vám článok?

Na rohu ulíc Robotnícka a Plzenská sa nachádza dvor a časť pozemku patriaca súkromnému podnikateľovi, ktorý chcel na tomto mieste postaviť bytovku, čo mu však bolo znemožnené, a tak začal znepríjemňovať život ľuďom v susedstve. Na dvore to dnes vyzerá ako na skládke komunálneho odpadu a podariť si s tým nevie nik - ani samospráva MČ Nové Mesto.

„Toto je fotografia miesta za naším domom. Dnes to tam vyzerá takto a tento stav trvá už niekoľko dlhých mesiacov. Prečo? Jeden muž – pán František Krasňanský, ktorý vlastní tento pozemok, sa totiž rozhodol, že ide terorizovať stovky ľudí v susedstve. Najprv dal do stredu cesty zložiť veľký kontajner plný odpadu a potom doň nabúral malým autom. Po našich sťažnostiach samospráva auto odstránila, a tak sem vysypal dve kopy piesku, ktorými zatarasil cestu úplne. V zajatí sú dokonca aj smetiaky. Naďalej je tu kontajner a okolo neho čoraz väčší neporiadok, s ktorým si nikto nevie poradiť,“ napísala na sociálnu sieť Zuzana Hanzelová - jedna z obyvateliek tejto časti Bratislavy. „Všetko je to dôsledok toho, že pán Krasňanský a jeho firma SAKRA STAVREAL chceli na pozemku o veľkosti 441 metrov štvorcových postaviť bytovku. Lenže sa nedá. Územný plán totiž hovorí jasne o tom, že sa tu stavať nesmie. A tak sa tu s ním naťahujeme už celé mesiace. Miestny úrad Nové Mesto nemôže dať odstrániť kontajner ani kopy piesku, pretože je to majetok majiteľa a nachádza sa na jeho pozemku. Odtiahnuť mohli podľa zákona len ten vrak auta, ktorý stál u nás od zimy,“ dodala. Jej sused Juraj Rizman tvrdí, že pred spomínaným vrakom auta to pán Krasňanský skúšal pletivovým plotom či betónovými kvetináčmi. „Fakt netuším, čo sa s tým dá robiť. Asi nič. Môžeme dať podnet jedine na nelegálnu skládku odpadu, ktorá nám na dvore vzniká,“ myslí si.

Obyvatelia ulíc Plzenská a Robotnícka už mohli zaregistrovať, že sa pri smetisku začali vyskytovať rôzne zvieratá a s hrôzou si predstavujú, kam až to zájde. Hovorca MČ Nové Mesto potvrdil, že samospráva miestnej časti o probléme vie a rieši ho. Bratislavské noviny zisťovali, aké konkrétne kroky v tomto prípade úrad podnikol. „Vec začala riešiť Mestská polícia Nové Mesto, pričom záznam postúpila na Okresný úrad, odbor starostlivosti o ŽP ako porušenie zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch. Okresný úrad odbor starostlivosti o životné prostredie predmetné postúpil ako trestný čin (náklady na odstránenie kontajnera s odpadom presiahnu 266,- eur) dňa 13.02.2017 na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave III, ako trestný čin proti životnému prostrediu v súlade s trestným poriadkom a § 15 ods. 7 zákona o odpadoch, pričom mestská časť bola v predmetnom nápomocná pri poskytnutí doplňujúcich informácií, identifikácia pozemku a jeho vlastníka. Kontajner je umiestnený na pozemku vo vlastníctve právnickej osoby. Uznesením ORP v BA III zo dňa 3.4.2017 však bolo zamietnuté začatie trestného stíhania, pričom mestská časť bola o tomto uznesení informovaná len prostredníctvom okresného úradu, na základe žiadosti o informáciu ohľadnom stavu riešenia predmetnej veci. Nebolo teda možné voči tomuto uzneseniu podať sťažnosť v určenej lehote i napriek tomu, že procesne vec nebola podľa názoru mestskej časti správne vedená.“

A prípad má pokračovanie.  „15.mája 2017 mestská časť zaslala na Okresný úrad Bratislava doplnenie k spisu vo veci neoprávneného uloženia a ponechania odpadu v predmetnej lokalite, nakoľko na pozemok pribudol ďalší odpad, ktorý je umiestnený tak, aby bránil vstupu na pozemok. Predmetná vec bola Okresným úradom Bratislava opätovne postúpená na OR PZ BA III. „V súvislosti s hláseným výskytom potkanov v lokalite a odpadom, ktorý môže byť zdrojom potravy pre hlodavce, bol zaslaný podnet na Regionálny úrad verejného zdravotníctva v zmysle zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Zároveň bola na vlastníka pozemku v súvislosti s hláseným výskytom potkanov v okolí kontajnera zaslaná informácia o povinnosti zabezpečenia jarnej deratizácie v súlade s výzvou RÚVZ (o predmetnom sú občania informovaní na našej webovej stránke). V predmetnej lokalite bola na pozemkoch vo vlastníctve a správe MČ zabezpečená deratizácia prostredníctvom odbornej firmy, ktorá zabezpečovala aj celoplošnú jarnú deratizáciu v termíne 1.4.-15.5.2017,“ dodal hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.

Na našu otázku, čo hovoria na  vzniknutú situáciu a podozrenia miestnych, že ide o pomstu, odpovedali z firmy protiotázkou: „Myslíte si, že tým, že sme na náš pozemok v našom vlastníctve odparkovali naše vozidlo, umiestnili kontajner s kamením a štrk, ktoré obe používame pri činnosti našej stavebnej firmy, sme konali s úmyslom znepríjemniť život obyvateľom?“ No otázkufirmy sme zareagovali, že to tak vyzerá a spýtali sme sa, ako to vnímajú oni. Tentokrát sa ozval priamo pán Krasňanský,  ktorý opäť zareagoval protiotázkou: „Viete mi prosím povedať, aké su práva vlastníka pozemku voči vlastnému pozemku a aké sú práva cudzích/ostatných osôb voči tomu istému pozemku?“ Inak povedané, František Krasňanský zrejme tvrdí, že vo svojom konaní je ako vlastník pozemku v práve.

(ars, foto: fb zh)

Páčil sa vám článok?