Škôlka v Záhorskej Vsi oslavuje 70. výročie svojho vzniku

4.3.2017
0
Škôlka v záhorskej vsi oslavuje 70. výročie svojho vzniku - skola_109
Páčil sa vám článok?

Materská škola v najzápadnejšej obci Slovenska oslavuje 70. výročie existencie. Od roku 1947, keď bola v jednej z miestností colnice v Záhorskej Vsi zriadená štátna detská opatrovňa, sa v škôlke na slovensko-rakúskych hraniciach vystriedalo 2407 detí.

„V súčasnosti ju navštevuje 90 predškolákov, nielen z našej obce, ale aj z okolitých, ako Suchohrad, Vysoká pri Morave, dokonca sem chodia aj deti z Kostolišťa pri Malackách," informoval TASR starosta Záhorskej Vsi Boris Šimkovič. „Škôlka má štyri triedy, jej kapacity umožňujú prijať až 114 detí," dodal. Materská škola sa v súčasnosti venuje a podporuje interkultúrne vzdelávanie detí. Okrem projektov so zameraním na čitateľskú a jazykovú gramotnosť, zdravý životný štýl i environmentálnu výchovu napríklad realizuje už niekoľko rokov projekt dopravnej výchovy pod názvom Policajt Róbert, ktorý vedie deti k uvedomeniu si zásad bezpečnosti a dodržiavaniu pravidiel v cestnej premávke. Už od prvej polovice 90. rokov spolupracuje škôlka so susediacou materskou školou v rakúskej obci Angern.

Prvá samostatná budova materskej školy v Záhorskej Vsi bola postavená v roku 1950 na mieste bývalej krčmy. „Bola to prvá budova postavená v rámci povojnovej výstavby v dvojročnom budovateľskom pláne v obci," pripomenul históriu starosta. V roku 1982 sa škôlka presťahovala do novej budovy, ktorú si Uhrané, ako sa obyvateľom Záhorskej Vsi hovorí, vybudovali v Akcii Z. „Budova slúži pre účely predškolského zariadenia dodnes, v roku 2014 prešla výraznou rekonštrukciou, v rámci ktorej sme výrazne rozšírili jej kapacitu," doplnil Šimkovič. Do dnešných dní pôsobilo v škôlke v Záhorskej Vsi 46 učiteliek, o chod zariadenia sa staralo deväť riaditeliek.

(TASR, foto: abn)

Páčil sa vám článok?