Toxické gudróny definitívne zmizli z lokality Devínskej Novej Vsi

23.12.2015
0
Toxické gudróny definitívne zmizli z lokality devínskej novej vsi - gudrony_devinska1
Páčil sa vám článok?

Po necelých dvanástich mesiacoch od začatia sanačných prác sa Devínska Nová Ves zbavila úložiska nebezpečného odpadu, ktorý tu bol vyše 50 rokov.

Projekt Kamenné srdce je jedným z prvých úspešne zrealizovaných sanácií environmentálnych záťaží z čias minulého režimu, ktoré sú kompletne financované z peňazí Európskej únie. Náklady na odstránenie gudrónov dosiahli plánovaných takmer 12 miliónov eur s DPH, z Operačného fondu Životné prostredie. Starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor hodnotí projekt sanácie ako najväčší v modernej histórii Devínskej Novej Vsi. „Je to naplnenie päťdesiatročného sna o čistejšom a zdravšom životnom prostredí.“ Z kameňolomu Srdce, ležiaceho v blízkosti chránenej prírodnej oblasti, vyviezli približne 18-tisíc kubíkov gudrónov a 14-tisíc kubíkov kontaminovanej zeminy. Vyše 50-tisíc ton odpadu bolo spracovaných, čiže zhodnotených a zneškodnených. Upravené odpady sa priebežne spoluspaľujú.

„Priestor kameňolomu sa podarilo vyčistiť v najväčšej možnej miere. Počas celého procesu sme práce dôsledne monitorovali chemickými analýzami,“ vysvetľuje zástupca združenia realizátorov Peter Sekula. Po úplnej odťažbe odpadov nasledovalo dočisťovanie stien kameňolomu. Postačujúci stupeň dočistenia potvrdila viacstupňová detekcia vzoriek. Lokalita Srdce bude naďalej dlhodobo monitorovaná.

Projekt Kamenné srdce bol špecifický v tom, že sanačné práce sa vykonávali v tesnom susedstve s obytnou zónou. Samotná odťažba toxického odpadu sa vykonávala najmä počas zimných mesiacov, kedy sú gudróny v tuhom skupenstve. Po následnej revitalizácii a zazelenaní lomu s priľahlou lúkou sa lokalita stane prirodzenou súčasťou prírodnej oddychovej zóny.

(dv)

Páčil sa vám článok?