Zelený krík, ktorý rástol roky, zlikvidovali za pár sekúnd

20.12.2015
0
Zelený krík, ktorý rástol roky, zlikvidovali za pár sekúnd - skumpa_bebravska1
Páčil sa vám článok?

Starostlivosť o zeleň by nemala zahŕňať len jej vysadenie, vyrúbanie, po prípadnom vyschnutí aj odstránenie a následné znovuvysadenie. O zeleň sa treba starať, čo kompetentní nie vždy aj vedia. Jeden z prípadov opísal čitateľ Marián Šumšala z Vrakune.

„Aké bolo moje zdesenie, keď som videl spúšť, ktorú zanechali pracovníci firmy Raki, s. r. o., ktorá sa stará o mestskú zeleň. Popri strihaní kríkov, ktoré prečnievali do chodníkov, sa u nás na Bebravskej pustili aj do zelene v trávniku. Radikálne zostrihali aj vzácnu škumpu vlasatú – namiesto takmer štvormetrového kríka zostala len dvojmetrová spomienka. Krík je uprostred trávnika, vôbec nikomu neprekáža a pracovník zostrihal aj konáre, ktoré rástli dohora. Krík a zeleň sme tu sadili sami, za peniaze vyzbierané z dvoch percent z daní. Nielenže zasadili, ale sme sa aj starali – polievali a chránili. Osobitne tento krík si vyžiadal veľa starostlivosti, museli sme ho dokonca presadiť, pretože na pôvodnom mieste sa mu nedarilo. Za to nás po viacerých rokoch potešil metrovými prírastkami. Tie však v priebehu pár sekúnd padli rukami pracovníka ,starajúceho´ sa o zeleň,“ opísal situáciu Marián Šumšala.

„Keď som sa prišiel sťažovať pracovníkovi, ktorý tu ešte pracoval obďaleč, bolo zrejmé, že o starostlivosti o zeleň príliš veľa nevie a ani nevedel, čo je to škumpa vlasatá. Magistrát by si mal dať záležať na tom, aby sa o zeleň starali ľudia, ktorí tomu rozumejú. Krík nakoniec zostal z rozstrapkanými konármi, ktoré sú teraz vstupnou bránou chorôb. Je naozaj veľmi ťažké v Bratislave vytvoriť niečo pozitívne: My sme si vo svojom okolí vysadili stromy, kríky a kvetinové záhony za takmer 9-tisíc €. Máme tu zeleň, na akú by sa samospráva nikdy nezmohla: magnóliu, japonský javor, céder a ďalšie krásne stromy. Zeleň však stále trpí a najviac škody nám narobia práve pracovníci, ktorí sa majú o zeleň starať. Ani vandali nám nenarobia toľko škody ako samospráva svojimi strunovými kosačkami a krovinorezmi. Magistrát sa začal starať o zeleň, o ktorú sa doteraz starala mestská časť, pretože pozemok nie je zverený Vrakuni. Prvé, čo firma Raki urobila je, že ostrihala aj to, čo nemusela. Nebolo by zle, keby si najskôr zeleň prebrala, prípadne sa aj dohodla na potrebnej údržbe,“ dodal čitateľ. Z magistrátu poslala reakciu jeho hovorkyňa Ivana Skokanová: „Spoločnosť RAKI situáciu preveruje. Samotný orez kríka však zrejme nevykonal pracovníkmi RAKI. Keďže obyvateľ uviedol presnú lokáciu kríku na ulici Bebravská 9 a pracovníci RAKI vykonávali úpravy len na popisných číslach Bebravská 1 - 3, je pravdepodobné je, že na tomto úseku pracovali aj iné firmy. S dotyčným pánom obyvateľom je však aj tak firma RAKI v kontakte, majú dohodnuté osobné stretnutie, aby si situáciu osobne prešli a doriešili k obojstrannej spokojnosti.“

(db)

Páčil sa vám článok?