NÁZOR: Quo vadis, Devínska Nová Ves?

24.9.2014
0
Názor: quo vadis, devínska nová ves? - hecko_vladislav
Páčil sa vám článok?

V čase čítania tohto článku už budú občania vedieť, kto sa uchádza o ich dôveru v blížiacich sa komunálnych voľbách. Voľby sa dajú vnímať aj ako súťaž kandidátov a v prípade víťazstva si kandidát na svoje konto pripíše hlas voliča. Víťazí ten, kto získa najviac hlasov. Je to celkom jednoduché.

Kandidát osloví voliča formou osobných stretnutí, cez miestne masmédiá, za pomoci predvolebých letákov. Takto sa voličovi predloží volebný program kandidáta, v prípade, že sa chystá obhájiť svoj starostovský alebo poslanecký mandát, tak doplní odpočet svojho doterajšieho pôsobenia. Každá súťaž má svoje pravidlá a predpokladá sa, že sa bude hrať FAIR PLAY. Ako sme si však už v politike zvykli, hlavne predvolebná kampaň prináša rôzne prekvapenia. Zverejňujú sa niekedy až citlivé informácie, ktoré pripomínajú bulvár, zverejňujú sa informácie, ktoré sú znôškou výmyslov a ich cieľom je diskreditácia kandidáta. Takáto forma je, žiaľ, bežná a som si istý, že po 21. 9. 2014, kedy bol posledný deň na podanie kandidátnych listín, je už v plnom prúde. Avšak život nám ukázal, že nehrať FAIR PLAY sa dá oveľa skôr. Jasným príkladom je práve Devínska Nová Ves. Z momentu, keď sa vydavateľ lokálneho periodika stal vicestarostom, sa toto periodikum stalo hlásnou trúbou starostu. Nuž, zrejme niečo za niečo.

Už rok každé nové číslo prináša zavádzajúce a účelovo negatívne informácie o poslancoch, ktorí sú pre starostu nepohodlnými, pretože poukazujú na jeho nedostatky. A to všetko z obavy, že by boli títo nepohodlní znovuzvolení alebo nebodaj by sa niekto z nich chcel uchádzať o starostovskú stoličku. Zaujímavým je aj postoj lokálnej televízie, ktorú pokojne môžem nazvať hlásna trúba 2, avšak aspoň neprináša ohováranie a zlobu. Lokálna televízia je financovaná z rozpočtu obce, a teda nie je nezávislé periodikum. Starosta sa pasoval do úlohy jediného oprávneného a ja sa nedivím, že konateľ televízie koná tak, ako koná. Stále totiž platí klasický výrok z filmu Postřižiny... „Musíte se více snažit, pane správce, nebo vás vyměníme!“ Žiaľ, došlo to až tak ďaleko, že si poslanci museli uznesením vyčleniť priestor v tejto televízii, aby mohli občanom odpočtovať svoje aktivity vo volebnom období 2010-2014. Toto je absurdné a myslím si, že to nemá obdobu na Slovensku.

Nuž a čerešničkou na torte je materiál, ktorý starosta predložil na ostatné rokovanie miestnej rady pod názvom... Všeobecne záväzné nariadenie č. 3/2014, ktorým sa vyhradzujú miesta na verejných priestranstvách na umiestňovanie volebných plagátov a iných nosičov informácií v Mestskej časti Bratislava - Devínska Nová Ves vo voľbách do samosprávy obcí v roku 2014. V návrhu, ktorý vďaka členom komisie a poslancom (hlavne tých nepohodlných) prešiel v inom znení, sa starosta snažil jednoducho sám rozhodnúť, ktoré z oficiálnych plôch poskytne kandidátom mestská časť (teda on, keďže je štatutár), kam si kandidát môže umiestniť svoj plagát alebo leták. Rozdelil všetky plochy tak, že z celkového počtu sedem môže kandidát využiť len dve. Inými slovami SEGREGÁCIA. Čiže úplne poprel princíp rovných šancí. Ako dôvod uviedol malé množstvo plôch k očakávanému počtu kandidátov. AVŠAK návrh vytvorenia dočasných plôch pred voľbami (takáto forma už bola v minulosti v DNV použitá) odmietol. Dôvod? Nuž, domyslite si sami.

Keď si to všetko spojím, tak podobné správanie sa ľudí pri moci sme tu mali pred rokom 1989. Vtedy televízia a noviny boli riadené zhora a prinášali len to, čo mocipánom vyhovovalo. Aj predseda MNV (dnes vlastne starosta) si vtedy robil to, čo chcel, alebo vykonával príkaz “zhora”. A na záver spomeniem slová súčasného starostu, ktorý povedal, že poslancov nepotrebuje, lebo mu iba zavadzajú… Položme otázku politickým stranám, ktoré súčasného starostu podporia v blížiacich sa voľbách. JE VAŠA VOĽBA SKUTOČNE TÁ SPRÁVNA?

Ing. Vladislav Hečko, poslanec mestského a miestneho zastupiteľstva


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?