NÁZOR: Dúbravka potrebuje nízkoprahový klub

11.9.2014
0
Názor: dúbravka potrebuje nízkoprahový klub - klub
Páčil sa vám článok?

V posledných rokoch sa v Dúbravke zvyšuje počet prihlášok do materských škôl, zvyšuje sa obsadenosť základných a stredných škôl. Môžeme teda konštatovať, že Dúbravka mladne. Je dôležité, aby sa mestská časť starala rovnako o ľudí všetkých vekových kategórií, aby im poskytovala taký komfort, aby boli na svoju mestskú časť hrdí.

K tomu je potrebné, aby sme mali miesta, kde sa ľudia môžu stretávať a vypĺňať svoj voľný čas. Aj tieto body sú súčasťou nášho programu, ktorý ako kandidáti na poslancov a starostu pripravujeme.

V Dúbravke máme niekoľko denných centier (kluby dôchodcov), kde sa stretávajú naši seniori. Tieto centrá fungujú už niekoľko rokov, tešia sa veľkému záujmu a sú miestom, kde trávia naši seniori svoj čas v kruhu rovesníkov. Pri spoločných stretnutiach debatujú, rozoberajú problémy každodenného života, hrajú spoločenské hry, spoločne sa zúčastňujú rôznych výletov... V klube na Bazovského ulici sídli aj náš najznámejší spevácky zbor Dúbravanka, ktorý šíri dobré meno Dúbravky aj za hranicami našej mestskej časti. Uvedomujeme si dôležitosť a obľúbenosť denných centier u našich starších ľudí. V budúcnosti by sme ich radi udržali nielen na rovnakej úrovni ako v súčasnosti, ale pokúsime sa ich ešte zlepšiť, lebo si to naši dúbravskí seniori zaslúžia.

Na druhej strane v Dúbravke stretávame na uliciach, v parkoch, na ihriskách či športoviskách veľa detí a mladých. Mladé rodiny s deťmi trávia svoj čas v parkoch alebo na detských ihriskách, z ktorých mnohé by bolo potrebné celkovo zrevitalizovať, ale na niektorých by stačilo len doplniť hracie prvky.

Mnohé deti a mladí ľudia trávia svoj voľný čas aktívne v rámci rôznych záujmových umeleckých či športových krúžkov, na športoviskách, ale sú aj takí, ktorí svoj voľný čas vypĺňajú aktivitami, ktoré nemožno zaradiť medzi pozitívne. Šikanovanie, agresivita, sprejerstvo, závislosti rôzneho druhu nastupujú vtedy, keď nie je poskytnutá iná vhodná alternatíva.

Pred niekoľkými rokmi sme mali v Dúbravke „Dúbravský ateliér“, ktorý navštevovalo týždenne asi 200 detí. Tie by trávili svoj voľný čas rozširovaním počítačových znalostí, fotografovaním, prácou s drevom, keramikou, kožou alebo drôtom.

V súčasnosti jednou z možností trávenia voľného času pre deti a mládež je aj tzv. nízkoprahový klub. Takéto zariadenie poskytuje prichádzajúcim deťom a mladým možnosť trávenia voľného času aktívnym spôsobom prostredníctvom hudobných a športových aktivít, netradičných hier, tvorivých dielní, kultúrnych a športových podujatí, a to všetko pod dohľadom pracovníkov, ochotných načúvať potrebám detí a pomáhať mladým dospievajúcim prekonávať ich zložité životné situácie. Pracovníci takéhoto zariadenia sa snažia povzbudzovať deti a mladých k aktivitám, ktoré rozvíjajú ich prirodzené talenty a budujú u nich kladné hodnoty, ako je napr. úprimnosť, nezištnosť, ochota pomôcť, pocit zodpovednosti, spolupatričnosti. Takýmto nastavením trávenia voľného času sa môže predísť rôznym sociálno -patologickým javom u mladých ľudí .

Takýto klub pre mladých môže ponúkať okrem bezpečného miesta na trávenie voľného času detí a mladých aj odborné služby, ako napríklad krízovú intervenciu, pedagogicko-psychologické poradenstvo a preventívne aktivity. Kluby by mali vznikať všade tam, kde žijú deti a mladí ľudia. Pretože najbližší takýto klub je v Devínskej Novej Vsi, našou snahou je vybudovať ho aj v Dúbravke.

Martin Zaťovič, Zdenka Zaťovičová, Alžbeta Šporerová


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?