NÁZOR: Materské školy sú jednou z našich priorít

28.8.2014
0
Názor: materské školy sú jednou z našich priorít - ihrisko_dubravka
Páčil sa vám článok?

Ako poslanci Dúbravky sme hrdí na to, že sa naša mestská časť stáva čoraz viac atraktívnou lokalitou pre mladých ľudí a rodiny. Zároveň je to však pre nás výzva, keďže musíme hľadať spôsob, ako uspokojiť nároky našich obyvateľov na sociálne služby.

Medzi jednu takúto neľahkú výzvu patrí rozširovanie kapacít materských škôl (MŠ). V Dúbravke máme 10 MŠ, ktoré navštevuje takmer 1000 detí. A viac než 100 je neumiestnených. Poďme sa však na tento problém pozrieť v súvislostiach.

Možnosti umiestniť deti do materských škôl v celom Bratislavskom kraji sú veľmi obmedzené, keďže nám pribúdajú obyvatelia z ostatných regiónov. Do 211 materských škôl na území nášho regiónu denne chodí takmer 20-tisíc detí. Jednu materskú školu tu navštevuje v priemere 94 detí. V porovnaní s ostatnými krajmi ide o vysoké číslo - v Prešovskom je to 44 detí, Trnavskom 54 a v Žilinskom 60 detí... Z kapacitných dôvodov nemôžeme ročne do škôlok v našom kraji prijať až 1700 detí.

Keďže občania ocenili našu prácu a zvolili nás aj za poslancov Bratislavského samosprávneho kraja, túto zložitú situáciu riešime z pozície župy. Rozhodli sme sa realizovať a podporovať projekt „Naša škôlka - Náš kraj“. V rámci neho Bratislavský samosprávny kraj schválil v júni 2014 dotáciu pre MŠ na území BSK vo výške takmer 403-tisíc eur. V minulom roku to bolo, vzhľadom na finančnú situáciu, „len“ 150-tisíc eur. Faktom však je, že vďaka tejto pomoci sa vlani podarilo do materských škôl umiestniť o 400 detí viac, ako sa pôvodne uvažovalo. Prostriedky mohli čerpať mestá, mestské časti a obce na území Bratislavského kraja. Celkový počet podporených škôlok bol 76, pričom výška dotácie na jednu škôlku sa pohybovala od 3000 do 8000 eur. Záujem o tento projekt vysoko prevyšuje finančné možnosti BSK. Projekt na dotáciu pre MŠ si dala takmer každá obec v Bratislavskom kraji.

Pre nás bolo obrovským sklamaním, že v minulom roku medzi podporenými materskými školami nebola ani jedna z Dúbravky! A to preto, lebo zodpovední pracovníci z miestneho úradu napriek niekoľkým upozorneniam poslankyne Zdenky Zaťovičovej žiadosť nepodali! V tomto roku sa nám podarilo situáciu zmeniť- dúbravské materské školy už medzi podporenými nechýbajú. Tohtoročné výzvy pani poslankyne Zaťovičovej boli vypočuté. Žiadosť o dotáciu pre dve materské školy bola podaná aj v dôsledku úsilia niektorých pracovníčok tunajšieho školského oddelenia. Vďaka dotáciám môže Dúbravka rekonštruovať, respektíve obnovovať detské ihriská v areáli materských škôl na Nejedlého a Bazovského ulici. A tak to má byť!

Je možné, že tento projekt, ktorý v BSK realizujeme už druhý rok, bol aj inšpiráciou pre predsedu vlády, ktorý nedávno avizoval balíček opatrení na zlepšenie sociálnej situácie. Okrem iného je v tomto balíčku aj rozširovanie kapacít v materských školách. Na budovanie nových materských škôl nemá samospráva dostatok prostriedkov a nemôže čerpať ani eurofondy na ich vybudovanie.

Aj tento stav sa ako poslanci BSK snažíme zmeniť už teraz, pri príprave nového programového obdobia. Bratislava nesmie byť už viac znevýhodňovaná. Mladé rodiny by nemali doplácať na to, že bývajú v hlavnom meste.

RNDr. Martin Zaťovič a Ing. Juraj Káčer, poslanci Bratislavského samosprávneho kraja


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?