NÁZOR: Poľovný revír v obývanej časti mesta?

16.7.2014
0
Názor: poľovný revír v obývanej časti mesta? - polovnik
Páčil sa vám článok?

Medzi Vianocami a Silvestrom, presne 29.12. ráno, som sa s manželkou vybral vyvenčiť svoje dva psy na lúku do Záhorskej Bystrice s tým, že to spojím s návštevou mojej dcéry. Keďže zima bola mierna, nikde nebol sneh, uschnutá tráva bola relatívne vysoká a svietilo slnko. Navliekol som na psy reflexné vesty, aby ich v tej tráve bolo vidieť, a pustil som ich na lúku medzi hlavnou cestou, dedinou, supermarketom a bytovkami.

Po chvíľke som si všimol, ako mladší pes spozornel a díval sa na niečo pred sebou. Predpokladal som, že je to mačka a tak som ho dal na vôdzku. Bola to vyplašená srnka, ktorá vybehla smerom od dediny k nám, prešla okolo a letela smerom k domom na opačnej strane. Čo tu medzi domami robí cez deň? Lenže to nebolo všetko. O pár minút sa za srnou vynorila rojnica poľovníkov a psov. Išli smerom od hlavnej cesty, popred supermarket smerom k bytovkám a bolo ich asi 20. Sem-tam niektorý z nich vystrelil a inak mali všetci brokovnice v rukách a „kosili“ lúku v strede obývanej štvrte. Keď na nás vybehli, aby sme odpratali seba aj psov, nezdržal som sa a vybehol som na nich tiež. A nebol som sám.

Dve vyplašené mamičky s kočíkmi, ktoré si pôvodne užívali vzácne zimné slniečko spolu s ratolesťami, šprintovali po asfaltovom chodníku, ktorý lemuje tú lúku po celom obvode, okolo nás asi šesťdesiatkou. Pani s dvomi plnými nákupnými taškami, idúca z obchodu, vykrikovala niečo, čo by tie deti v kočíkoch nemali počuť. Postupne vyliezali obyvatelia bytoviek a domov na balkóny a kričali po chlapíkoch s brokovnicami, či im náhodou dočista nešibe, že cez prázdniny, keď sa deti motajú po vonku a hrajú sa medzi domami, len tak prečesávajú s brokovnicami v rukách obytnú štvrť. Poľovníci rozhorčených ľudí spokojne ignorovali, korigovali psov a sem-tam vystrelili. Nikto z obyvateľov nechápal, čo tam robia a ako je možné, že poľujú medzi domami a bytovkami. Ľudia v domoch boli úplne bezmocní a iba sledovali roj, ako sa derie popod ich okná a dúfali, že nemajú vypité, že vedia, čo robia a že nikomu nezostrelia luster v obývačke, psa alebo, nedajbože, dieťa, ktoré sa hrá vonku.

Áno, predstavte si, bola to ohlásená poľovačka a poľovníci boli v práve v zmysle zákona. Napriek tomu absolútne odsudzujem zúčastnených za ľahkovážny a ignorantský prístup, ale hlavne odsudzujem zodpovedných za zákon, ktorý takéto niečo umožňuje. Všetko je totiž poľovný revír. Nemá to tak byť. Našťastie sa tentokrát nikomu nič nestalo. Ale... no uvidíme o rok. Čo vy na to, páni zákonodarcovia? Má toto niečo spoločné so zdravým rozumom?

Miro Barcaj


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?