NÁZOR: Súd pozastavil výrub stromov v Dúbravke

15.5.2014
0
Názor: súd pozastavil výrub stromov v dúbravke - stromy_dubravka
Páčil sa vám článok?

Devínsku Kobylu netreba Bratislavčanom zvlášť predstavovať. Za socializmu boli lesy v tomto krásnom území chránené, aby dobre ukrývali rozmiestnené sovietske protilietadlové rakety. Po zmene režimu tu mohli ľudia opäť tráviť svoj voľný čas, kochať sa nádherne sfarbenými listami stromov, ale koncom roku 2013 sa prehnal chráneným krajinným územím uragán zvaný Lesy Slovenskej republiky, štátny podnik.

Devínska Kobyla patrí do sústavy chránených území členských krajín EÚ Natura 2000. Európska komisia 7. novembra 2013 prijala Vykonávacie rozhodnutie komisie, ktorým sa prijíma piaty aktualizovaný zoznam lokalít s európskym významom v panónskom biogeografickom regióne. V tomto dokumente je uvedená lokalita Devínska Kobyla o rozlohe cca. 649 ha pod číslom SKUEVO280 s 2. stupňom ochrany. Keďže hlavným cieľom je zachovanie prírodného dedičstva, rozsiahly výrub prekvapil obyvateľov Dúbravky.

Na ich žiadosť sme sa poslanci mestského zastupiteľstva v Bratislave a miestneho zastupiteľstva v Dúbravke v spolupráci s občianskymi aktivistami zapojili do preverovania rozsiahlej ťažby drevnej hmoty, ktorej výsledkom je zatiaľ dočasné predbežné opatrenie na zastavenie ťažby vydané Okresným súdom Bratislava III.

Najprv kontaktovali LESY SR, š.p., OZ Smolenice a dohodli si so zodpovedným pracovníkom stretnutie, ktoré sa nakoniec nekonalo, a na ďalšie žiadosti o stretnutie s nami nereagoval. Obrátili sme sa preto listom na premiéra, ktorého kancelária postúpila žiadosť o zastavenie výrubu stromov ministrovi pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pánovi Ľubomírovi Jahnátkovi. Začiatkom apríla sme dostali odpoveď, že pracovníci ministerstva a zástupcovia štátneho podniku LESY SR vykonali terénnu obhliadku lesných porastov v danej lokalite. Pán minister v liste priznáva, že územie je chráneným územím európskeho významu, že program starostlivosti pre lesný užívateľský celok schválil Krajský lesný úrad a že bol schválený napriek vyjadreniu, že v tomto užívateľskom celku sa nachádzajú územia biotopov národného a európskeho významu. Či došlo k porušeniu zákona, preveruje súd.

Napriek tomu tu do zastavenia výrubu LESY SR vyťažili v roku 2013 drevo v celkovom objeme 1657 m3. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že strom o priemere 50 cm a dĺžke 5 metrov je jeden meter kubický drevnej hmoty. Ak si oprášime násobilku a pripustíme, že všetky stromy nedosahovali tento priemer a dĺžku, je možné odhadovať, že bolo vyťažených okolo 2000 ks stromov! Pán minister v liste píše, že ťažba bola vykonaná v súlade so schváleným programom starostlivosti o lesy a s príslušným zákonom a pri ťažbe bol použitý jemnejší hospodársky spôsob – účelový výber. Návštevníci lesa si to však nemyslia a pri pohľade na pne vysoké až 1meter krútia hlavami.

Je smutné, že žiadny postoj k tomu nezaujal miestny úrad v Dúbravke, a to napriek tomu, že odvoz drevnej hmoty pripomínal vojenské manévre. Áno, miestny úrad môže namietať, že výrub stromov nebol v katastri Dúbravky, ale niekoľko desiatok metrov za hranicou. To je síce pravda, ale túto oblasť navštevujú najmä Dúbravčania a veľké nákladné autá prechádzali Dúbravkou.

Plače okolie, občania, turisti, ktorí tu hojne navštevujú tento krásny kút Bratislavy. Je nám z toho celého smutno. Na druhej strane však veríme, že výrub už pokračovať nebude a spolupráca občanov a poslancov mala význam.

Martin Zaťovič, Juraj Káčer, Marian Takács
Zdenka Zaťovičová, Milan Trstenský, Albert Liptovský


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?