Pre nečinnosť úradníkov magistrátu cena pozemkov pod garážami stúpla

25.9.2013
0
Pre nečinnosť úradníkov magistrátu cena pozemkov pod garážami stúpla - magistrat_nova_radnica
Páčil sa vám článok?

Ešte v januári 2000 uzavrelo mesto Bratislava zmluvu o nájme pozemku 1559 m2 so Stavebným bytovým družstvom Bratislava IV pod garážami na Hanulovej ulici. V tej zmluve zaviazalo mesto nájomcu SBD Ba IV, že po predaji existujúcich 114 garáží do osobného vlastníctva (garáže boli stavané svojpomocne) vlastníci požiadajú mesto o predaj pozemkov pod garážami.

Za nesplnenie tejto povinnosti hrozilo mesto družstvu pokutou 100 000 Sk za každý pozemok pod každou garážou. V zmluvách medzi SBD IV a nadobúdateľmi jednotlivých garáží pokutu 100 000 Sk Bytové družstvo pochopiteľne prenieslo na majiteľov garáží. Tí pod hrozbou pokuty v rokoch 2000 až 2003 požiadali magistrát o odkúpenie jednotlivých pozemkov.

Majitelia garáží si vytvorili Spoločenstvo garáží Hanulova, ktoré každoročne prostredníctvom svojho zástupcu (mnohí aj jednotlivo) žiadali a urgovali magistrát, aby pozemky konečne predal. Magistrát zvyčajne odpovedal, že o predložení návrhu na schválenie prevodu mestskému zastupiteľstvu nás budú včas informovať. To bolo v rokoch 2001 - 2003. Vtedy platná Vyhláška č. 465/1991 Zb. o cenách stavieb a pozemkov, §15, stanovovala cenu pozemkov na 1500 Sk/m2 (49,80 €).

Nuž a prešlo desaťročie a magistrát nás prostredníctvom spoločnosti H-Probyt, s.r.o., (firma poverená magistrátom na realizáciu predaja jednotlivých pozemkov majiteľom garáží) informoval, že podľa aktuálneho znaleckého posudku je cena garážami zastavaného pozemku 114,97 €/m2, teda viac ako dvojnásobok.

Na otázky, prednesené dňa 25. apríla 2013 poslancom mestského zastupiteľstva, kto je za takéto prieťahy zodpovedný, kto uhradí spôsobený rozdiel ceny za 1 m2, doposiaľ nikto neodpovedal.

Celkom iste nie je chybou majiteľov garáží, že návrh na schválenie odpredaja pozemkov bol mestskému zastupiteľstvu predložený (ak bol) až po desaťročí od našich žiadostí o predaje pozemkov.

Avšak najnovší vývoj viac ako desaťročnej kauzy ukazuje, že firma H-Probyt po tieto dni už prvému majiteľovi garáže pozemok predala za súčasnú obchodnú cenu bez toho, aby poslanci mestského zastupiteľstva vôbec odsúhlasili predajnú cenu a aby o cene za štvorcový meter vôbec s niekým z kupujúcich vyjednávala.

A otázky, kto je za takéto prieťahy zodpovedný a kto uhradí prieťahmi spôsobený rozdiel ceny za 1 m2, ostávajú nezodpovedané.

Vladimír Holčík, Dúbravka
LIST ČITATEĽA


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?