Devínsku Kobylu ktosi vyraboval

14.5.2013
0
Devínsku kobylu ktosi vyraboval - kobyla_kvety1
Páčil sa vám článok?

V priebehu apríla neznámy páchateľ odcudzil z Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla stovky vzácnych orchideí, poniklecov a kosatcov. Po chránených druhoch zostali iba jamy. Celková škoda presiahla 47-tisíc eur. Na základe podnetu Štátnej ochrany prírody sa prípadom zaoberá polícia.

Devínska Kobyla je známym oddychovým miestom a na jar sa mení na botanickú záhradu nielen pre Bratislavčanov. Kvitnú tu hlavne poniklece, kosatce a hlaváčiky, ktoré početní návštevníci územia fotia a tešia sa z ich farebnej krásy. Vďaka svojej jedinečnosti je chránená národnou aj európskou legislatívou.

„Rabovanie lokality v takomto meradle nebolo doteraz nikdy zaznamenané. Musíme konštatovať, že došlo k poškodeniu populácií významných chránených druhov a tiež lokality ako takej“, povedala Viera Šefferová - Stanová, botanička z Inštitútu DAPHNE.

Pri obhliadkach bolo zistené, že došlo k zničeniu najmenej 636 jedincov chránených rastlín, z toho najmenej 100 vstavačov počerných, 16 poniklecov veľkokvetých a 520 jedincov iných druhov. Štátna ochrana prírody požiadala políciu o vyšetrenie prípadu. Podobné vykrádanie vzácnych rastlín už Štátna ochrana prírody v minulosti v Bratislave a v okolí zaznamenala, avšak v oveľa menšom rozsahu.

(dnv)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?