Z Devínskej Kobyly zmizli stovky chránených rastlín

4.5.2013
0
Z devínskej kobyly zmizli stovky chránených rastlín - kobyla_kvety1
Páčil sa vám článok?

Z Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla zmizli stovky vzácnych orchideí, poniklecov a kosatcov. Neznámy páchateľ ich pravdepodobne odcudzil. Po chránených druhoch zostali iba jamy. Slovenskej republike tak vznikla škoda vyše 47.000 eur a Štátna ochrana prírody SR už podala podnet polícii.

"V druhej polovici apríla bolo nájdených na Devínskej Kobyle v časti Merice, ale aj pozdĺž náučného chodníka, ktorý vedie od Devína do Devínskej Novej Vsi, obrovské množstvo jám. Na miestach, kde predtým boli trsy poniklecov, kosatcov a orchideí, sú teraz veľké rýľom vykopané jamy," informovala Monika Chrenková z DAPHNE – Inštitútu aplikovanej ekológie.

Pravdepodobnosť prežitia rastlín v umelo vytvorených podmienkach je podľa nej minimálna, pretože sú mimoriadne ťažko presádzateľné. "Ide o druhy extrémne citlivé na poranenie koreňov, respektíve druhy s veľmi špecifickými životnými nárokmi, preto môžeme predpokladať, že väčšina jedincov po presadení uhynula," vysvetlil Dušan Senko z Botanického ústavu SAV.

Ako ďalej informovala Chrenková, pri obhliadkach terénu sa zistilo, že bolo zničených spolu minimálne 636 jedincov chránených rastlín. "Štátna ochrana prírody SR v tejto súvislosti svojím podnetom požiadala políciu o vyšetrenie prípadu," povedal riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty Peter Puchala.

(TASR)

Devínska Kobyla je chránená národnou legislatívou v kategórii Národnej prírodnej rezervácie od roku 1964 a od roku 2004 je územie zahrnuté do siete Európsky významných území NATURA 2000. Dôvodmi ochrany je najmä výskyt bohatej teplomilnej a pieskomilnej vegetácie, flóry a fauny (najmä hmyzu) a výskyt viacerých druhov vstavačovitých rastlín. Teplomilná vegetácia patrí k najohrozenejším trávnym porastom v celoeurópskom kontexte. Devínska Kobyla tak patrí v celoslovenskom, ale aj v európskom meradle k najvýznamnejším stepným a teplomilným lokalitám.

O význame územia svedčí aj fakt, že jeho ochranu podporuje Európska únia v rámci projektu LIFE+ Príroda „Obnova území NATURA 2000 v cezhraničnom regióne Bratislava“. Cieľom projektu je záchrana stepných biotopov a druhov na území Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla aktívnou obnovou – výrubom náletových drevín a ich odstránením z extrémne svahovitých terénov tak, aby mohla byť v území obnovená pastva.

Podľa Vyhlášky Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 24/2003 Z. z. je spoločenská hodnota poškodených chránených rastlín nasledovná:

  • Vstavač počerný: 66,38 Eur
  • Poniklec veľkokvetý: 26,55 Eur
  • Kosatec nízky: 26,55 Eur
  • Poniklec lúčny český: 16,59 Eur
Páčil sa vám článok?