V bratislavskej ZOO v sobotu pokrstili žirafu Salome

3.6.2012
0
V bratislavskej zoo v sobotu pokrstili žirafu salome - Salome1
Páčil sa vám článok?

Súťaže, animačné stanovištia, žrebovanie tomboly aj Majster N včera čakali na chlapcov a dievčatá v bratislavskej Zoologickej záhrade. Tá pre nich pripravila rôzne akcie pri príležitosti Medzinárodného dňa detí. Návštevníci však zažili aj niečo výnimočné, pokrstili žirafu Salome.

Žirafa sa v bratislavskej Zoo narodila 4. decembra minulého roka. Po pol roku bol teda najvyšší čas na krst. Čistou vodou ho chceli slávnostne pokropiť Majster N a asi desiatka detí. Salome k sebe lákali halúzkami stromov s listami, na tie sa však najprv ulakomili zebry. Potom deti hádzali aj kúsky jabĺčok a mrkvy. "Vtedy som videla, že keď žirafa chce niečo zjesť zo zeme, musí si rozkročiť predné nohy," smiala sa malá Alenka, ktorá jej tiež hodila kúsok jabĺčka. Mláďa však bolo ešte trochu plaché a tak ho Majster N pokrstil len symbolicky na diaľku.

Salome je samica žirafy Rotschildovej. "Jej mamou je Tejla, ktorú sme priviezli v júli minulého roka zo Zoo v Zlíne už gravidnú," vysvetlila pre TASR Katarína Matejovičová z bratislavskej Zoo. Otcom mláďaťa je teda chovný samec Bataro zo Zlína. Keď sa Salome narodila, merala 165 centimetrov a vážila 75 kilogramov. V prvom týždni života však dokáže takéto mláďatko vyrásť až o tri centimetre denne. V zoo má Salome aj staršiu sestru Laylu, ktorá má už takmer dva roky. "Vo výbehu je aj chovný samec Jimmy, ktorý ale nie je príbuzný samíc," dodala Matejovičová s tým, že v budúcnosti teda môže vytvoriť pár s ktoroukoľvek z nich.

Zoologická záhrada pripravila pre deti okrem krstu Salome aj veľké komentované kŕmenia zvierat, súťaže, netradičné disciplíny, atrakcie, trampolínu, futbal, darčeky a množstvo stánkov s perníkmi a ručne vyrábanými hračkami. Chlapci a dievčatá tiež jazdili na poníkoch alebo si mohli nechať niečo namaľovať na tvár. Prebiehal aj súboj hláv, počas ktorého mali deti na sebe masky či sumo. "Okolo seba mali koleso a snažili sa jeden druhého vyčleniť z kruhu," opísala Matejovičová. Od 14.00 h chlapcov a dievčatá zabával Majster N. "To je nielen pre deti, ale aj pre dospelých najväčšie lákadlo. Všetci sa na ňom dokážu zasmiať," dodala. Na návštevníkov čakala aj autogramiáda volejbalového tímu Volley Team Bratislava. Matejovičová odhadla, že v sobotu do zoo prišlo okolo 3000 ľudí. Program trvá do 18.00 h.

(TASR)

Páčil sa vám článok?