Začali petíciu proti cyklotrase cez Sihoť

30.5.2012
0
Páčil sa vám článok?

Občianske združenie Nie ropovodu cez Žitný ostrov ohlásilo petíciu za ochranu strategicky významného vodného zdroja Sihoť pre Bratislavu a nebudovanie cyklotrasy cez toto územie.

Podľa občianskych aktivistov je totiž budovanie cyklotrasy cez chránený areál a vodný zdroj Sihoť neprípustné. V spolupráci so Slovenskou asociáciou hydrogeológov sa preto rozhodli vyhlásiť petíciu za ochranu tohto vodného zdroja. Cieľom petície je vyhlásenie ostrova Sihoť za chránenú vodohospodársku oblasť (CHVO), obmedzenie ťažby dreva len na výrub kalamitného dreva a chorých stromov, zrušenie poľovníckeho revíru na ostrove Sihoť a nebudovanie cyklotrasy cez tento významný vodný zdroj.

Ostrov Sihoť je najstarší vodný zdroj, ktorý slúži Bratislavčanom nepretržite od roku 1886 a prežil obe svetové vojny, obdobie socializmu a taktiež bol JEDINÝ vodný zdroj, ktorý zásoboval západnú časť Bratislavy, keď ropné látky znečistili vodný zdroj Podunajské Biskupice.

„Občianske združenie Nie ropovodu cez Žitný ostrov považuje za verejný záujem ochranu pitnej vody a nie zábavky určitej skupiny obyvateľstva," uvádza sa v stanovisku občianskeho združenia Nie ropovodu cez Žitný ostrov.

(mik)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?