Vodárenská záhrada má slúžiť deťom aj cyklistom

4.4.2012
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská vodárenská spoločnosť, a.s., sa rozhodla Bratislavčanom sprístupniť areál Vodárenského múzea na Devínskej ceste ako verejnú záhradu. Na dôvody sme sa spýtali riaditeľa Vodárenského múzea Milana TRSTENSKÉHO.

- Záhrada viac ako 100 rokov slúži bratislavským vodárňam. Máme tu čerpaciu stanicu odpadových vôd aj pitnej vody zo Sihote, takže areál je dlhodobo udržiavaný a strážený. Chceme pokračovať v projekte Gardens for Everyone, ktorý začalo mesto realizovať v roku 2007, a preto sme sa rozhodli spoločne s vedením BVS záhradu Vodárenského múzea sprístupniť širokej verejnosti. Časť záhrady chceme zrevitalizovať a otvoriť už toto leto bez toho, aby sme porušili ochranu čerpacích staníc.

Aký bude rozsah rekonštrukcie tejto záhrady?

- Začali sme už pred niekoľkými týždňami vypílením náletových drevín, ktoré rástli na svahu pozdĺž oplotenia na Devínskej ceste. V rámci prvej etapy rekonštrukcie chceme otvoriť záhradu aj zo strany Dunaja, kde ju chceme napojiť na existujúcu cyklotrasu, aby sa záhrada stala aj miestom odpočinku pre cyklistov. Budú tu pitné fontánky, kompresory na dofúkanie pneumatík bicyklov, altánok a lavičky na oddych nielen pre cyklistov, ale aj pre ostatných návštevníkov. Lavičky budú replikami pôvodných lavičiek zo začiatku minulého storočia a osadíme tu aj hracie prvky pre deti.

Z čoho budete rekonštrukciu záhrady financovať?

- Všetko bude financované z prostriedkov Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, pričom náklady na prvú etapu odhaduje na 200-tisíc eur. Ďalšie etapy budú závisieť od finančných možností. Celkovo odhadujeme, že v troch etapách by sme do rekonštrukcie mali investovať do 500-tisíc eur.

Záhrada je v záplavovom pásme, ovplyvnilo to projekt jej rekonštrukcie?

- Neovplyvnilo, pretože za posledných 120 rokov bola záhrada zaplavená šestnásťkrát, čo nie je až tak veľký interval, aby sme záhradu nechali ladom a nevyužívali ju.

Kedy má byť táto prvá etapa rekonštrukcie ukončená a vodárenská záhrada otvorená?

- Chceme, aby to bolo najneskôr do letných prázdnin, našim tajným želaním je, aby sme sem mohli pozvať verejnosť už 19. mája 2012 na deň múzeí a galérií. V lete už budú môcť Bratislavčania záhradu využívať ako voľnočasovú záhradu a cyklisti ako oddychový bod. Chceme, aby záhrada bola otvorená sezónne od jari do jesene, denne od rána siedmej-ôsmej hodiny do západu slnka.

Zhováral sa Radoslav Števčík
NÁŠ ROZHOVOR


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?