Vodári otvoria pre verejnosť záhradu na Devínskej ceste

4.4.2012
0
Vodári otvoria pre verejnosť záhradu na devínskej ceste - Zahrada5
Páčil sa vám článok?

Bratislavská vodárenská spoločnosť, a.s., zrevitalizuje záhradu Vodárenského múzea na Devínskej ceste a sprístupní ju pre verejnosť. Oznámil to generálny riaditeľ BVS Radoslav Jakab s tým, že náklady na prvú etapu obnovy parku by nemali presiahnuť 200-tisíc eur.

Hektárová časť záhrady bude otvorená z Devínskej cesty aj od Dunaja bezbariérovým vstupom. Vstup od Dunaja bude určený najmä cyklistom, ktorí využívajú cyklotrasu medzi záhradou a ramenom Dunaja. Pre nich tu vznikne oddychové miesto - cyklopoint. Okrem toho v záhrade pribudnú fontánky s pitnou vodou zo studní BVS na ostrove Sihoť, detské ihrisko, miesto na odkladanie bicyklov, informačné tabule či lavičky. Cyklopoint neskôr doplnia prístreškom.

Projekt revitalizácie záhrady na verejný priestor vypracoval bratislavský architekt Ivan Jarina s tým, že využil jestvujúci reliéf nevyužívanej záhrady, ktorý postupne doplní zeleňou tak, aby väčšinu plochy tvorila lúka. „Prioritou bolo využiť vodu rôznymi spôsobmi. Ako vodné toky pre deti na hranie, kde sa umiestnia rôzne mlynčeky a interaktívne prvky. Ako fontány, jednak historické, jednak v modernom type," uviedol I. Jarina s tým, že priestor je kombináciou lužného lesa a otvorenej záhrady.

V ďalších rokoch chce BVS zrevitalizovať celú plochu trojhektárovej záhrady. „Chceme urobiť viac, chceme ukázať, že patríme do spoločnosti," uviedol generálny riaditeľ BVS Radoslav Jakab. Nová vodárenská záhrada by mala byť sprístupnená pre bratislavskú verejnosť sezónne od marca do novembra.

(pol)

Záhrada v areáli Vodárenského múzea má byť od leta otvorená pre verejnosť.
FOTO - Slavo Polanský


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?