Spaľovanie je ekologickejšie, ale drahšie

10.2.2012
0
Páčil sa vám článok?

Samospráva mestskej časti Devín zvažuje výber nového partnera na zber a likvidáciu veľkorozmerného a drobného stavebného odpadu prostredníctvom veľkokapacitných kontajnerov. Dôvodom je zvýšenie cien za tento druh služby zo strany mestského podniku Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), a.s.

Vlani mestská časť za zber a odvoz veľkorozmerného a drobného stavebného odpadu zaplatila 3746 eur. Podľa nového cenníka OLO by to mestskú časť pri rovnakom objeme odpadu stálo tento rok 9790 eur, a to aj po zohľadnení 20-percentnej zľavy. „Teraz si robíme prieskumy a pýtame sa, čo ďalej," uviedla starostka Ľubica Kolková.

OLO sa bráni tým, že mestská časť Devín tri roky platila za odpad paušálny poplatok, v ktorom neboli zahrnuté náklady na spaľovanie. Na porovnanie, súkromné spoločnosti, ktoré odpad nespaľujú, ale odvážajú na skládku, ponúkli Devínčanom za rovnaké služby 5940, resp. 5580 eur. „Mám byť teraz uvedomelá voči životnému prostrediu alebo dobrý hospodár?" pýta sa Ľ. Kolková.

Starostka Devína očakáva diskusiu o nakladaní s odpadom aj na pôde hlavného mesta. Likvidovať odpad prioritne spaľovaním totiž určuje mestské všeobecne záväzné nariadenie. Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (nezávislý) sa vyjadril, že to bude musieť mesto riešiť vo vzťahu k mestským častiam, pretože treba rešpektovať aj ich finančnú kondíciu. Vedenie mesta však trvá na tom, že odpad treba prednostne likvidovať spaľovaním. Súčasne však primátor považuje za paradox, že spaľovňa je síce ekologickejšia, ale ekonomicky stojí viac ako odpad vyvezený na skládku.

(brn)

Páčil sa vám článok?