ZOO Bratislava je na tuhé mrazy pripravená

2.2.2012
0
Páčil sa vám článok?

Na fakt, že zima môže byť veľmi tuhá, sa Zoologická záhrada v Bratislave pripravuje už koncom jesene. Ako uviedla Katarína Matejovičová z bratislavskej ZOO, súčasné mrazy ich teda neprekvapili a sú na ne pripravení.

Najviac nízkymi teplotami v tomto období trpí exotické vtáctvo. "Je však zazimované vo vykurovaných priestoroch. Ostatné exotické druhy majú taktiež bohato podstielané, zateplené maštale a príbytky, aby boli chránené proti mrazivému vetru," vysvetľuje Matejovičová.

Zoo sa v týchto dňoch snaží vnútorné priestory viac vykurovať. "Na čerstvý vzduch však zvieratá chodiť musia, kvôli celkovej kondícii a peristaltike čriev," hovorí Matejovičová. Zoo teda púšťa zvieratá von na dve až tri hodiny, najmä počas obeda a slnečného počasia. "Tým, ktorým je zima a chcú sa vrátiť do vykurovanej maštale, to dajú jasne najavo. Postavia sa pred dvere maštale a čakajú, kým ich naši chovatelia pustia dnu."

Vždy však podľa jej slov záleží na počasí. Ak je poľadovica, zvieratá von nemôžu, aby sa na zľadovatenom teréne nedolámali. Zatiaľ zoologická záhrada nezaznamenala žiadne komplikácie, ktoré by tuhé mrazy zvieratám spôsobili.

Počas zimy majú v zoo upravenú stravu len kopytníky. "Dostávajú viac jadrového krmiva, aby sa im vytvorili tukové zásoby, ktoré ich chránia pred chladom. V zime nedostávajú takzvanú letninu, teda zelené krmivo, ale vždy majú k dispozícii dostatok sena, zeleniny a ovocia," hovorí Matejovičová.

Primáty musia mať pestrú stravu celoročne. Na ich jedálnom lístku sa tak nachádzajú napríklad oriešky, hmyz, mäso, mliečne výrobky, vajíčka či ovocie a zelenina. "Kŕmne dávky špeciálne neupravujeme ani veľkým šelmám, tie dostávajú surové mäso," dodáva Matejovičová a pripomína, že do krmiva sa priebežne pridávajú aj vitamíny a minerály.

(TASR)

Páčil sa vám článok?