Bratislavská ZOO môže liečiť zranené vtáky

19.1.2012
0
Bratislavská zoo môže liečiť zranené vtáky - Zoo1
Páčil sa vám článok?

Novú voliéru pre zranené a hendikepované živočíchy v strewdu slávnostne otvorili v areáli Zoologickej záhrady v Bratislave. Bola postavená v rámci projektu na ochranu sokola rároha, ktorý sa s podporou Európskej komisie realizuje na území Slovenska, Maďarska, Bulharska a Rumunska.

"S výnimkou Maďarska patrí sokol rároh medzi najvzácnejšie druhy dravcov v spomínaných krajinách. Na Slovensku je evidované hniezdenie iba 40 párov tohto vtáka, takže je to ohrozený druh," zdôvodnila pre TASR riaditeľka organizácie Ochrana dravcov na Slovensku Lucia Deutschová.

Podľa nej vybudovanie voliéry, na ktorú z eurofondov dostali 2330 eur, má veľký význam z hľadiska umiestňovania hendikepovaných živočíchov, keďže na Slovensku je nedostatok rehabilitačných staníc pre zvieratá. Voliéra má šesť samostatných klietkových priestorov. Už teraz sú v nich štyri poranené vtáky, medzi nimi je aj sokol rároh.

"Rehabilitačná stanica nie je súčasťou expozičnej časti ZOO," povedala jej riaditeľka Miloslava Šavelová. Vyjadrila potešenie nad obnovou rehabilitačnej stanice, ktorá bola pre nedostatok financií zrušená v roku 2009. Teraz aj prispením Ministerstva životného prostredia SR sa jej činnosť obnovila. "Voliéra by sa mala dobudovať aj pre cicavce a plazy," dodala Šavelová.

Podľa hovorcu spoločnosti Západoslovenská energetika Jána Orlovského často dochádza k poraneniu vtákov na elektrických stĺpoch vysokého napätia. Preto táto spoločnosť na ne dlhodobo montuje zábrany, aby sa vtáky nemohli dotknúť krídlami dvoch drôtov. "Na ekologizáciu elektrických vedení dávame ročne 150.000 eur," uviedol Orlovský na otvorení voliéry.

(TASR)

Páčil sa vám článok?