Diskusia o zbúraní sa ani nezačala

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Hoci pani generálna riaditeľka SNG diskusiu o zbúraní premostenia skončila (viď rozhovor v minulom vydaní BN), rád by som prispel k jej znovuotvoreniu ako jeden z tých zopár tisíc znechutených Bratislavčanov, ktorých mienka pani Bajcúrovú pri jej rozhodnutiach zrejme nezaujíma.

Moderná adaptácia historickej budovy by mala priniesť funkčne a estetické zhodnotenie jej interiéru i exteriéru. Príkladom funkčnej a efektnej syntézy starého a nového môže byt berlínsky Bundestag od N. Fostera, prestavba Opery v Lyone architekta J. Nouvela či veľkorysá revitalizácia Museumsquartiere vo Viedni. Autori týchto brilantných realizácii v nich priestorovo zhodnotili pôvodnú hmotu a začlenili moderné architektonické prvky tak, aby zvýraznili celkový vzhľad budovy. Architekt Dedeček expanzívnosťou svojho realizovaného návrhu budovu Vodných kasárni skôr znásilnil. Inak povedané, pôvabnú barokovú budovu utopil v mori červenobieleho plechu. Namiesto toho, aby využil cely priestor za Vodnými kasárňami (tá nepochopiteľná preluka na Paulínyho ulici!), postavil premostenie, ktorého technické parametre (statika, svetelnosť, klimatizácia) boli už v čase realizácie veľmi obmedzené. Týmto premostením zakryl podstatnú časť barokového nádvoria, ktoré akoby ani nestálo za pohľad.

Rekonštrukcia tejto prístavby zhltne obrovské množstvo peňazí. Pritom v susedstve Slovenskej národnej galérie roky chátra Dessewffyho palác, ktorý by sa po rekonštrukcii mohol stať nepochybne krajšou náhradou premostenia.
Mário Košík, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?