Na ostrove Sihoť je hygienické pásmo 1. stupňa

19.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský ostrov Sihoť, kde je vodný zdroj, nie je možné otvoriť verejnosti, pretože v ňom platí pásmo hygienickej ochrany 1. stupňa. Vyplýva to z vodného zákona SR, rozhodnutia Krajského úradu v Bratislave aj z príslušných európskych smerníc.

Uviedol to dnes pre TASR hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), a.s., Zenon Mikle v reakcii na piatkovú (16.9.) akciu Občianskeho združenia (OZ) Bezpečné CykloSlovensko. OZ umiestnilo 16. septembra 2011 na oplotení Sihote transparent. Na internete má petíciu, v ktorej žiada sprístupnenie cesty v areáli BVS na ostrove. Petíciu podporil minister životného prostredia József Nagy (Most-Híd). Ten povedal pre médiami, že rezort môže situáciu ovplyvniť čiastočne, vie zmeniť režim využívania ochranného pásma.

Podľa hovorcu Mikleho sa vodárne o petícií dozvedeli z médií, OZ samotné ich neinformovalo. Ochrániť betónový chodník, ktorý by mohli využívať cyklisti, by mohlo oplotenie. Táto alternatíva je však nereálna, pretože ide o záplavové pásmo. Betónový chodník slúži prevádzkovým účelom BVS, vysvetlil.

Mikle na záver pripomenul, že BVS bola ústretová k cyklistom, poskytla zadarmo pozemok pre úsek cyklotrasy medzi areálom vodární na Devínskej ceste a ramenom Dunaja. Na vlastné náklady oplotila areál Sihote.

(TASR)

Páčil sa vám článok?