Život v susedstve petržalských hypermarketov

7.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Už dlhší čas rozmýšľam, že vám napíšem. Návaly hnevu pomaly prechádzajú do akejsi apatie, pretože človek býva občas v situácii, že si nevie poradiť a nemôže si ani pomôcť. Sú mnohé veci mimo nás, ktoré sa nedajú nami bežnými občanmi ovplyvniť, pretože všetko je hra. Hra moci a hra veľkých peňazí.

Občania Petržalky, ale aj celej Bratislavy a blízkeho okolia, dostali vianočný dar v podobe obchodného domu TESCO a nákupného strediska TERNO. Všetko by bolo v poriadku, keby... Keby sa trošku myslelo aj na obyvateľov priľahlých domov. Denne sme z našich okien sledovali, ako rastú vedľa seba dva kolosy. Nevedeli sme si predstaviť, ako to bude všetko vyzerať. Trpeli sme ten neskutočný prach, buchot, dunenie veľkých stavebných strojov, rachot nákladných áut, ktoré neustále lietali tam a späť. Trpeli sme nočné zmeny robotníckych čiat, ktoré sme museli aj niekoľkokrát žiadať o zachovanie nočného pokoja, aby sme sa aspoň trošku vyspali.

A dnes? Neviem, ako to mám pomenovať. To sa totiž ani pomenovať nedá. Na bývanie v Petržalke sme si podaktorí zvykali veľmi ťažko a teraz, keď sme si museli nielen zvyknúť, ale aj odkúpiť byty, a tým aj zdevastované domy do vlastníctva, zase toto.

Jednou vetou. Vzali ste nám, pán starosta Petržalky, chuť do života! Vzali ste nám pohodu, vzali ste nám denný i nočný pokoj, nehovoriac o zeleni, ktorá bola okolo nás. Zato ste nám dali chaos, neskutočné množstvo áut (zásobovacích i osobných), hluk, trúbenie, hučanie alarmov a výpary výfukových plynov.

Mám dojem, že existuje veľké množstvo poriadkov a zákonov, ktoré musia platiť pre bežných občanov. A preto sa pýtam všetkých zainteresovaných, prečo to neplatí aj naopak. Kde sa stratilo to, že má platiť nočný pokoj, kde sa stratilo to, čo je v zahraničí bežné, že takéto veľké kolosy vznikajú mimo sídlisk, kde nebývajú ľudia, ktorí majú ráno odchádzať do práce odpočinutí? A čo ten hluk (najmä v sobotu a nedeľu) a to množstvo výfukových plynov? Kde sú kompetentní z odboru životného prostredia? Teraz je zima, nemusíme toľko vetrať, ale čo v lete? Neviem, kam dali oči, ale aj rozum architekti, ktorí navrhli takéto riešenie dvoch veľkých stavieb vedľa seba a neskutočne zlé riešenie priľahlých komunikácií. A kam dali rozum tí, ktorí takéto niečo vôbec schválili?

Nehovoriac o tom, že oproti stojí ďalší obchod v podobe Carrefouru. Niektoré oblasti, nielen v Petržalke, ale aj na iných sídliskách nemajú nič a tu zrazu v priebehu roka vyrástli tri obchodné kolosy.

Hra peňazí je mocný čarodej a v záujme väčšiny sa obetovalo zopár občanov. Nikomu dnes nezáleží na tom, že prestaneme normálne žiť, oddychovať, spávať a tešiť sa domov.

Možno, že TESCO je preto otvorené non stop, aby sme sa mali kam chodiť prechádzať, keď nebudeme môcť v noci spať. Nič iné nám totiž neostáva.

Ľubica Petrovičová, Petržalka
LIST ČITATEĽA


P.S: Pán starosta Petržalky, vymením si s vami byt - celý upravený. Je položený v krásnom, tichom, zeleňou obklopenom prostredí a má veľké plus - dve veľké nákupné strediská hneď pod oknami a jedno dokonca s predajom non stop!

Páčil sa vám článok?