Domovy sociálnych služieb získajú motorové vozidlá

29.7.2011
0
Páčil sa vám článok?

Špeciálne upravené motorové vozidlá dostanú do konca roka Domov sociálnych služieb (DSS) prof. Karola Matulaya v bratislavskej Dúbravke a Domov sociálnych služieb v Plaveckom Podhradí. Osem plus jednomiestne vozidlá budú slúžiť najmä na presun klientov mimo zariadení za rôznymi aktivitami, na podporu rozvoja vlastných telesných a duševných schopností. TASR dnes o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Iveta Tyšlerová.

"Zakúpením špeciálne upravených áut sa zvýši kvalita života ľudí so špeciálnymi potrebami. Vďaka zvýšenej mobilite sa tak môžu plnohodnotne zapájať do bežného života v regióne i mimo neho," uviedol predseda BSK Pavol Frešo s tým, že na nákup vozidiel v celkovej hodnote 50.000 eur získal kraj dotáciu od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Uviedol tiež, že nákup áut bude realizovaný transparentne, v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. 

DSS prof. Karola Matulaya na Lipského ulici v Bratislave s kapacitou 87 miest poskytuje v súčasnosti sociálne služby deťom a dospelým občanom s duševnými poruchami a poruchami správania. Tyšlerová priblížila, že DSS organizuje mnohé aktivity mimo zariadenia a klienti sú odkázaní na individuálnu prepravu ako prevoz do bazéna, na hipoterapiu, nácviky folklórneho súboru Javorček, na športové a kultúrne akcie či rekondično-rehabilitačné pobyty. DSS Plavecké Podhradie poskytuje celoročnú starostlivosť dospelým ženám s duševným postihnutím. Kapacita zariadenia je 60 osôb.

Tyšlerová informovala, že BSK má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 15 zariadení sociálnych služieb. "Snahou Bratislavského samosprávneho kraja je neustále zvyšovať kvalitu poskytovaných sociálnych služieb a napomáhať realizovať projekty, ktoré prispievajú k plnohodnotnému životu klientov a zjednodušujú ich integráciu do spoločnosti," dodala.

(TASR)

Páčil sa vám článok?