Dobre si rozmyslite, kým sa zadĺžite!

6.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Slovensko sa zadlžuje. Pomaly, ale isto narastá počet tých, ktorí sa dajú zviesť reklamou, aby nakúpili dnes - splácať stačí neskôr. Pravdou je, že rôzne nákupy na splátky, možnosť prečerpať bankový úver či pôžička v hotovosti vo výške pár tisíc korún bez ručiteľa nie sú také nebezpečné ako pyramídové hry typu BMG či Drukos. No iba na prvý pohľad.

Nie je problém nakúpiť či požičať si u rôznych organizácií za niekoľko desaťtisíc korún. Počula som rozhovor dvoch žien stredného veku, kde tá „ostrieľaná“ radila druhej, že nemá nikomu povedať, že už má niekoľko pôžičiek. Vraj aj tak si to obchod nevie zistiť. A kde nič nie je ani smrť neberie - rozumej so splácaním si nerob hlavu.

Nuž neviem. Za posledných 14 dní mi telefonovalo viac čitateľov, ktorí sa dostali do platobnej neschopnosti. Prevažne išlo o ľudí, ktorí sa svojou nehnuteľnosťou zaručili za úver rodine alebo „zaručene“ slušným priateľom. Nemám takéto telefonáty rada. Väčšina volajúcich skôr či neskôr začne zvyšovať hlas a chce, aby som potvrdila ich pravdu. Totiž to, že oni predsa nič nemajú, nič neminuli, a preto nemôžu byť braní na zodpovednosť. Naozaj nič nemá ten, kto si v Bratislave odkúpil byt do osobného vlastníctva? Veď ani garsónku nekúpite pod milión korún. Argument, že exekútor predsa nemôže zhabať byt, v ktorom bývate, je tragický omyl. Podobne je nebezpečná povera, že z dôchodku nemožno nič strhávať, veď je i tak mizerný.

Čudovali by ste sa, ako málo by sudca určil ako životné minimum. A vo väčšine prípadov vôbec nie je potrebný súhlas súdu, pretože v samotnej zmluve o pôžičke je zapracovaný aj súhlas s exekúciou. Fakt, že na to nikto vopred neupozorní, že zmluva je viacstranová a čas na jej prečítanie minimálny, že dôverujete bez toho, aby ste preverovali, nie je pre exekútora dôvodom, aby nezačal konať. Preto pozor, aby ste sa nedostali do čertovej kuchyne.

Napríklad v Rakúsku existuje tzv. služba pre zadlžených. V nej vám vysokokvalifikovaní odborníci poradia, ako sa z dlhov vymotať. Pravdaže bezbolestne to nie je nikdy, ale s ich pomocou máte aspoň nádej, že si síce poriadne utiahnete opasok, ale aspoň neprídete o strechu nad hlavou. Žiaľ, u nás ešte nič podobné nie je. V prípade zadlženosti si musí poradiť každý sám. Že sa to vždy nedarí, je jedným z dôvodov zvyšujúcich sa prípadov samovrážd, ale ja hospodárskej kriminality.

Určite mi mnohí budú oponovať, že v Amerike sa na dlh žije bežne. verte mi, že inak vyzerá dlh, kde je úroková sadzba 1 až 2 percentá ako tie, ktoré si účtujú naši úveroví žraloci. Ešte aj banky si pýtajú vyše 10 percent. Rôzne nebankové subjekty lákajú na 4 %, ale pozor, môžu to byť aj 4 percentá za týždeň, teda 200 percent ročne, alebo za mesiac, vtedy je to len 48 percent ročne. Ak ste už zabudli, čo je úrok, potom vedzte, že namiesto 10-tisíc vrátite v prvom prípade za rok 30-tisíc a v tom druhom iba 14 800 korún. Ak splácate dlhšie ako rok, suma sa prirodzene zvýši. Neoplatí sa dôkladne študovať zmluvu a riadne si rozmyslieť, či naozaj potrebujem pôžičku?

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?