Zákony už ľudí neochraňujú, ale sú proti nim

16.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Keďže si nemyslím, že v súvislosti s developerskými záujmami žijeme v právnom štáte, nebudem vo svojom príspevku nikoho menovať, aby som sa pre vyslovenie „demokratického“ názoru nedostal do problémov.

Uprostred hlavného mesta sme ešte pred niekoľkými rokmi mali oázu pokoja a nadpriemerne kvalitného životného prostredia. Bolo ňou Námestie Biely kríž. Pred časom nám ho začala systematicky likvidovať predchádzajúca moc Miestneho úradu Bratislava-Nové Mesto. Nedávno som sa zúčastnil na stretnutí občanov. Dozvedeli sme sa, že na námestí má nelogická výstavba, kruto zasahujúca do života Bielokrížanov, pokračovať. Hľadali sa rôzne riešenia. Všetky sa však končili na zákonoch, ktoré bežný človek nedokáže prekonať, hoci ho majú ochraňovať.

Kúpiť prístupové cesty a neumožniť developerovi vstup? Podľa zákona je prejazd povolený. Odkúpiť pozemky na výstavbu? Aj keby sa spojili všetci obyvatelia, nebolo by dosť peňazí. Vymeniť pozemky za iné? Voľné sú vo vlastníctve mesta a určite už dávno určené developerom, nie na zachraňovanie bezvýznamného námestia s niekoľkými obyvateľmi. Spraviť z námestia kultúrnu pamiatku? To by trvalo roky, posudzovali by to ľudia určovaní lobingom a za ten čas Biely kríž „zrovnajú so zemou".

Ďalší nápad bol upozorniť na úzke cesty, ktoré na našom námestí dominujú - bez chodníkov! Neprekáža, kompetentní ich posúdia na popud investora ako dostatočné, alebo ich rozšíria na úkor zelene, ktorú, žiaľ, obyvatelia nevlastnia, keďže je vo vlastníctve bývalého megapodniku. Vyhlásiť stavebnú uzáveru? Spíše sa petícia, ktorú nakoniec posúdia poslanci samosprávy, a keďže tí sú blízko k developerom, „v prospech nevyhnutného zahusťovania Bratislavy" ju odmietnu. Čo tak napadnúť obchodovanie s pozemkami, ktoré boli pred rokmi neprávom odňaté užívateľom záhradiek? Premlčané, súdne spory by trvali roky, investori by postavili svoje megaprojekty a v prípade pozitívneho rozhodnutia súdu by už nikto dané objekty nedokázal zbúrať. Brániť a brzdiť výstavbu? Investor by po rokoch vyčíslil škody, ktoré mu spôsobilo zdržovanie stavby a tie by sme zaplatili všetci.

Nič nepomôže, normy sú nastavené tak, aby vyhrával investor a súkromné vlastníctvo aj za cenu porušovania základných ľudských práv. Isto, môžu nám pomôcť naši nezávislí starostovia, ale obávam sa, že riskujú viac ako my, čo tvoríme skupiny v podobe občianskych združení. Nečudujem sa, že radšej všetko podpíšu a po čase oľutujú, že sa dali do boja so zlými zákonmi v tejto oblasti. Obávam sa, že napriek množstvu nápadov z nášho stretnutia všetky zlyhajú pre zákony, ktoré zväzujú samosprávam i obyvateľom ruky.

Pocítili sme to, keď sme napriek masívnej snahe nezabránili prvej výstavbe na našom námestí. Naopak, dodnes sú po nej neodstránené škody, ktoré investor spáchal v jej okolí, nehovoriac o estetike prostredia. V takejto situácii sa nečudujme, že ľudia prestávajú bojovať a tých pár jednotlivcov sa považuje za skupinku obyvateľov odmietajúcich „pokrok".

Ján Papuga, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?