Záruka je dlhšia aj na autá z bazárov

6.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Od začiatku apríla sa už aj pre slovenského spotrebiteľa zo zákona uplatňuje dvojročná záručná lehota. O mesiac skôr, ako nás uvíta Európska únia, sme sa v spotrebiteľských právach vyrovnali jej obyvateľom.

Ako to už na Slovensku býva zvykom, spustil sa nárek obchodníkov, výrobcov a dovozcov, ako to predraží výrobky, zruinuje podnikateľov. Predovšetkým pri výrobkoch obuvníckeho priemyslu budú vraj spotrebitelia zneužívať zákon a budú chcieť reklamovať aj chyby, ktoré spôsobili sami. Nuž s obuvou môže mať náš obchod naozaj problémy. Nie je totiž vôbec zriedkavé, že sa topánky či čižmičky po niekoľkých obutiach skoro rozpadnú.

Pri snahe o reklamovanie sa doteraz spotrebiteľ najčastejšie dozvedel, že obuv neužíval správne. Mala som často dojem, že každá zakúpená športová, vychádzková, ale najmä detská obuv je výsostne spoločenská, teda určená na slávnostné udalosti. Neradno ju nosiť do práce či školy a ešte aj v daždi! V obchode ani za nič nechceli pripustiť, že plastové časti sa vplyvom starnutia napríklad lámu. Veď ten tovar bol dodaný iba pred pár dňami - koľko ležal niekde v sklade, to už nikto nezistí!

Nuž tento druh podnikateľov má teraz smolu. Podľa novelizovaného Občianskeho zákonníka pol roka od kúpy musí predajca dokázať, že škodu spôsobil spotrebiteľ. A na to mu asi nepostačí iba pohľad na popraskanú kožu či zlomenú podrážku.

Obávam sa, že technické skúšobné centrá budú mať o prácu postarané, veď iba na základe skúšok sa dá vo väčšine prípadov zistiť napríklad chyba materiálu. Ba spotrebiteľ bude môcť reklamovať ešte o 18 mesiacov dlhšie. Pravda vtedy už je na ňom, aby preukázal, že chyba sa stala vo výrobe. Pritom prirodzené opotrebovanie sa nepovažuje za chybu.

A na čo všetko sa dvojročná záruka vzťahuje? Jednoducho povedané na všetky tovary dlhodobej spotreby vrátane potravín, ktoré nemajú vyznačenú lehotu najneskoršej spotreby! Dvojročná záruka platí na všetok tovar nie iba v tzv. kamenných obchodoch, ale aj v stánkoch a na trhoviskách. Výnimku tvoria iba burzy, kde si tovar predávajú občania medzi sebou a nie obchodníci. Dokonca aj na použité výrobky z bazárov alebo secondhandu je od apríla záruka jeden rok a vzťahuje sa aj na ojazdené vozidlá z autobazárov!

Záručná lehota začína plynúť odo dňa, keď zákazník tovar na predajnom mieste kúpil. Napriek snahe obchodu vyhovoriť sa na dátum výroby pred prvým aprílom 2004 sa nedajte odbiť. Zákon hovorí jasnou rečou a vo váš prospech. Domnievam sa, že na začiatku nepôjde všetko a všade bez nervozity. Uznávam, že aj náš spotrebiteľ je občas neférový a napríklad nerozmyslenú kúpu sa snaží vyreklamovať stoj čo stoj. Ba viem aj o prípadoch, keď sa odev reklamuje po pár mesiacoch pre zmenšenie po údržbe: v skutočnosti sa spotrebiteľke podarilo cez zimu pár kíl pribrať. Dúfam však, že obe strany pultu si na zmenu čo najrýchlejšie privyknú!

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?