Zlikvidovali čiernu skládku elektrospotrebičov

15.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Združenie Envidom a spoločnosť Sewa na základe vlastnej iniciatívy, v spolupráci s mestskou časťou Nové Mesto, odstránili časť čiernej skládky odpadu, ktorá sa vytvorila na ulici Zátišie.

Na skládke sa okrem rôzneho veľkorozmerného odpadu nachádzalo veľké množstvo starých elektrospotrebičov, približne sto väčšinou starých chladničiek, ktoré patria medzi elektroodpad najproblematickejší pre životné prostredie a asi pol tony skeletov zo starých televízorov.

Skládka v tejto oblasti bola zlikvidovaná už pred dvoma rokmi, vytvorila sa však opäť. „Vzhľadom na to, že sa tu okrem rôzneho veľkorozmerného odpadu nachádzalo množstvo starých elektrospotrebičov, predovšetkým chladničiek, upozornili sme Miestny úrad Nového Mesta a v spolupráci s nimi sme skládku elektroodpadu zlikvidovali. Odviezli sme odtiaľ vyše 100 značne poškodených starých chladničiek a asi pol tony televízorov taktiež vo veľmi zlom stave," informovala Jana Nahálková zo združenia ENVIDOM.

„Som rád, že sme aj takýmto spôsobom prispeli k ochrane životného prostredia. Ak staré spotrebiče skončia na čiernej skládke, ako v tomto prípade, vplyvom počasia či rôzneho mechanického poškodenia sa z nich môžu uvoľniť škodlivé látky, ktoré znečistia životné prostredie. V prípade poškodenia starých chladničiek vyrobených pred rokom 1996 môže do ovzdušia uniknúť freón, ktorý poškodzuje ozónovú vrstvu," informoval starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

V bratislavskej miestnej časti Nové Mesto združenie ENVIDOM v spolupráci s miestnym úradom organizuje pre svojich obyvateľov aj špeciálne mobilné zbery elektroodpadu „na telefón". Občania Nového Mesta telefonicky alebo e-mailom nahlásia počet a druh starých elektrospotrebičov, ktoré chcú dať do zberu. V deň zberu pracovníci združenia ENVIDOM odoberajú spotrebiče priamo od „vchodu" obyvateľov, ktorí nahlásili požiadavky na odvoz.

Podobný mobilný zber v Novom Meste organizovali už trikrát, naposledy 7. mája 2011. Do každého zberu sa zapojilo priemerne 100 domácností, pričom vyraďovali najmä veľké spotrebiče -chladničky, sporáky či televízory.

(brn)

Páčil sa vám článok?