V bratislavskej ZOO sa narodil hrošík libérijský

21.5.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská ZOO oslavuje nový prírastok, samčeka hrošíka libérijského, ktorý sa narodil 6. mája 2011. Ako informovala TASR riaditeľka ZOO Miloslava Šavelová, celý pôrod trval približne 35 minút.

Prvé váženie mláďaťa sa uskutočnilo 12. mája, keď malý samček vážil takmer 9,5 kilogramu (kg). Jeho pôrodná hmotnosť bola do 7 kg. Ďalšie váženie sa konalo v stredu (18. 5.) a preukázalo, že mláďatko sa zdravo vyvíja a váži už 11,5 kg.

Matkou mláďaťa je 28-ročná samica Dina, ktorá do bratislavskej ZOO prišla ešte v roku 1984. Jeho otcom je značne mladší samec Paul, ktorý iba nedávno oslávil 4 roky. Pre Dinu je to pritom už siedme dieťa. Doteraz porodila 5 samíc a 2 samcov. Najmladšia zo súrodencov nového hrošíka je samica Dimba, ktorá sa narodila v apríli 2006.

Hrošík libérijský je podstatne menší ako hroch obojživelný a nie je tak viazaný na život vo vode ako jeho mohutnejší príbuzný. Mláďatko po narodení nevie plávať vo vode, a preto ho to najprv musí naučiť matka. "Plavecký kurz" trvá približne štyri až šesť týždňov.

(TASR

Páčil sa vám článok?