Boj o Pečniansky les stále pokračuje

22.4.2011
0
Boj o pečniansky les stále pokračuje - Pecniansky1
Páčil sa vám článok?

Časť vzácneho Pečnianskeho lesa pri Dunaji je pravdepodobne ohrozená. Krajský súd v Banskej Bystrici totiž nedávno zrušil rozhodnutie Správy katastra v Lučenci, ktorá nedávno zamietla návrh na vklad zámennej zmluvy medzi štátnym podnikom Lesy SR a občianskym združením (OZ) Človek a strom.

Zápis do katastra by znamenal zámenu štátnych pozemkov pod časťou Pečnianskeho lesa v Bratislave za pozemky v Šiatorskej Bukovinke v okrese Lučenec. Pozemok s rozlohou asi 24 hektárov má získať neznáme občianske združenie Človek a strom.

Rozhodnutie správneho orgánu vychádzalo podľa krajského súdu z nesprávneho právneho posúdenia veci. Súd považoval rozhodnutie za nepreskúmateľné pre jeho nedostatočné odôvodnenie. Proti rozhodnutiu súdu podala Správa katastra v Lučenci odvolanie, rovnako aj štátny podnik Lesy SR. Hovorca Lesov Vlastimil Rezek pripomenul, že zámenu pozemkov podpísal bývalý riaditeľ podniku Lesy SR Alojz Riško v novembri 2009 a o deň neskôr ju schválilo aj ministerstvo pôdohospodárstva.

„Súčasné vedenie podniku Lesy SR považuje zámenu týchto lesných pozemkov za nevýhodnú pre podnik, tým pádom aj pre štát, a preto využilo možnosť odvolať sa proti rozsudku Krajského súdu v Banskej Bystrici," uviedol. Starosta Petržalky Vladimír Bajan považuje za nepredstaviteľné, aby niekto tvrdil, že 24 hektárov pozemkov pri Šiatorskej Bukovinke na juhu stredného Slovenska má rovnakú hodnotu ako rovnako veľké územie v hlavnom meste s výhľadom na hrad. Starosta chce vyvolať diskusiu o riešení tejto, ako uviedol „nehoráznej situácie a reálnom ohrození budúcnosti časti Pečnianskeho lesa ako prirodzenej ochrany Bratislavy pred povodňami". Zástupcovia OZ sa v minulosti vyjadrili, že na vymenenom území chcú vytvoriť relaxačnú zónu.

Robert Lattacher
FOTO - autor

Páčil sa vám článok?