Hľadajú riešenie pre diaľnicu i letisko

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O sťažnostiach obyvateľov najkrajnejšej mestskej časti - Vajnor - na nadmerný hluk z letiska a v poslednom čase i z diaľnice sme už viackrát písali, tentoraz sa však ukazuje, že asi nepôjde len o subjektívne pocity.

Letisko M. R. Štefánika ani Národná diaľničná spoločnosť podľa starostky Vajnor Anny Zemanovej nemerajú skutočnú úroveň hluku tak, ako im to stanovuje nariadenie vlády, nemožno teda tvrdiť, že neprekračuje stanovené limity. Tento fakt vraj potvrdil A. Zemanovej i starostom prímestských obcí podpredseda Bratislavského samosprávneho kraja Gabriel Agárdy. Rokovali totiž spolu o výbere trasy pre budúci nultý okruh diaľnice, ktorý stále viac prestáva byť vnútromestskou záležitosťou. Nie je však ešte ani jasné, či preklenie Karpaty, hoci na tomto variante sa vraj už pracuje. Práve varianty trás okruhu boli nosným bodom rokovania. K ich definitívnej podobe sa majú okrem starostky Vajnor vysloviť aj starostovia Tomášova, Zálesia, Mosta pri Bratislave, Malinova, Ivanky pri Dunaji na rokovaní v septembri.

Pre Vajnorčanov však zazneli na tomto stretnutí ešte milšie správy - podľa G. Agárdyho odborníci potvrdili, že súčasné dve dráhy letiska by mali stačiť do 10 miliónov prepravených cestujúcich. Starostovia sa preto podľa A. Zemanovej dohodli, že budú presadzovať ponechanie alternatívy tretej dráhy len v smernej časti územného plánu a nesúhlasia s jej zaradením medzi verejnoprospešné a záväzné časti územného plánu Bratislavského samosprávneho kraja.

Páčil sa vám článok?