Lesy majú plniť najmä rekreačnú funkciu

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O zmenách v spôsobe ťažby dreva, ochrane prírody a nových prístupoch k hospodáreniu Mestských lesov Bratislava sme sa pozhovárali s novovymenovaným riaditeľom tejto mestskej organizácie Vladimírom KUTKOM.

- Prvoradým predpokladom je zachovanie verejnoprospešného účelu mestských lesov. Ako je deklarované už v zakladajúcich dokumentoch Mestských lesov, majú slúžiť predovšetkým na oddych a relax Bratislavčanov a ťažba dreva nikdy nebola ich prvoradou funkciou. Po nástupe do funkcie chcem v prvom rade uskutočniť analýzu činností, ktoré sa doteraz v tejto organizácii vykonávali, pričom hodlám analyzovať aj dodávateľsko-odberateľské vzťahy. Vzhľadom na to, že som ekonóm, mojím cieľom bude optimalizácia nákladov. Budem sa tiež usilovať o získavanie prostriedkov aj z iných zdrojov, ako sú príjmy z ťažobnej činnosti. Táto činnosť je nevyhnutná, aby Mestské lesy zarobili na svoju prevádzku, ale nemala by byť jediným zdrojom príjmov.

Ochrancovia prírody v nedávnej minulosti ostro kritizovali práve spôsob ťažby, najmä takzvané holoruby. Zohľadníte ich pripomienky?

- Očakávam, že s ochrancami prírody a ochranárskymi združeniami, vďaka ktorým sa táto téma dostala aj na pôdu mestského zastupiteľstva, budem úzko spolupracovať. Je tu možnosť uprednostniť výberový spôsob ťažby. Môj názor je, že masívnejší výrub stromov nie je vhodný najmä v kontaktných zónach, teda v blízkosti rekreačných zón a turistických a náučných chodníkov. Je logické, že rozsiahle vyrúbané plochy kazia dojem z celého lesoparku. Aj keď výberový spôsob ťažby je finančne náročnejší, chcem ho preferovať, samozrejme, za predpokladu, že súčasne budem hľadať ďalšie zdroje príjmov.

Kontrola v nedávnej minulosti zistila nedostatky v hospodárení Mestských lesov a v nakladaní s finančnými prostriedkami. Aké závery z nich vyvodíte?

- Táto otázka bude súčasťou pripravovanej analýzy stavu Mestských lesov, ktorú mienim vykonať. Prípadné otvorené problémy chcem vyriešiť v dohľadnom čase. V súčasnosti sa nedá presne povedať dokedy, pretože s rozsahom týchto problémov som sa ešte nestihol podrobnejšie oboznámiť. Ako som už povedal, mojím cieľom bude predovšetkým oživiť rekreačné funkcie Mestských lesov pre obyvateľov Bratislavy a ostatných návštevníkov lesov.
Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?