Draždiak stále obmedzuje vedenie nad vodou

5.8.2010
0
Páčil sa vám článok?

Hoci Draždiak nie je oficiálnym prírodným kúpaliskom, jedna z hlavných prekážok, aby sa tak stalo, by mohla byť už budúci rok vyriešená. V roku 2011 vraj môže nájsť svoje nové miesto elektrické vedenie, ktoré zatiaľ vedie priamo nad vodnou plochou. Tak to aspoň tvrdí petržalská samospráva. Zástupcovia Západoslovenskej energetiky však tvrdia, že o ničom nevedia.

Podľa samosprávy má byť podmienkou, aby Západoslovenská energetika našla na to budúci rok dostatok financií. Petržalský starosta tvrdí, že samotná samospráva už urobila všetky potrebné kroky, teraz je rad na Západoslovenskej energetike. Nové trasovanie vedenia je zakotvené aj v platnom územnom pláne mesta, trasa by mala viesť poza čistiareň odpadových vôd na konci mestskej časti. Samospráva v tejto súvislosti musela rokovať s majiteľmi pozemkov, cez ktoré by nové vedenie malo prechádzať. Vedeniu miestneho úradu sa bez problémov podarilo dohodnúť s väčšími vlastníkmi. Problematické však boli rokovania s drobnými vlastníkmi o ich súhlase so zriadením vecného bremena. V súčasnosti by už prekládka nemala byť problémom, otázne zatiaľ zostáva, kedy investor vyčlení peniaze.

Zástupcovia Západoslovenskej energetiky však tvrdia, že na budúci rok nemajú na prekládku vyčlenené peniaze. Prekládku má navyše podľa nich hradiť žiadateľ, teda samospráva, energetika však pripúšťa, že by sa mohla podielať na financovaní. Hovorca Západoslovenskej energetiky, a.s., Ján Orlovský pripustil, že mestská časť urobila všetko, aby sa našlo optimálne riešenie. Okrem toho plány developerov podľa neho nevie ovplyvniť ani mestská časť, ani energetici. Jednu z možností totiž ponúkal plán výstavby Južného mesta na konci Petržalky smerom na Jarovce, kde sa pôvodne uvažovalo nad vybudovaním novej rozvodne. Tým by sa podľa Jána Orlovského „otvorila možnosť nového riešenia, ktoré by vedenia sponad Draždiaka odstránilo“. Developer však údajne aj pre krízu svoje pôvodné plány prehodnotil, takže z pôvodného požadovaného výkonu pre novú výstavbu zostalo len torzo.

Bez výstavby rozvodne je preto nutné získať súhlas všetkých majiteľov pozemkov s výstavbou nového vedenia na pôvodnej trase obchvatu a zabezpečiť financovanie prekládky. Riešenie zemným káblom namiesto vedenia vzduchom vyžaduje nielen súhlas majiteľov, ale stavbu by značne predražilo - náklady sú päť- až osemnásobne vyššie.

Úhrada nákladov prekládky vo väčšom rozsahu zo strany energetikov by podľa Jána Orlovského bola možná len vtedy, ak by bolo takéto riešenie účelné z hľadiska vynaložených nákladov. To znamená napríklad pri pripojení väčšieho množstva odberateľov ako v prípade pôvodného projektu Južného mesta.

Mestská časť sa zároveň chce dohodnúť so štátnymi Lesmi SR. Časť areálu, ktorá je obkolesená lesom, totiž patrí im, mestská časť ju chce do svojej správy. Pre časté výmeny na danom úrade nebolo možné podľa vedenia samosprávy sa s nimi na nejakom riešení dohodnúť. Na zámenu pozemkov nemali „lesy“ údajne vôľu, navrhovaná výška nájomného okolo 33-tisíc eur ročne sa mestskej časti zdala zasa privysoká. Vedenie mestskej časti tak čakajú v tejto veci ďalšie rokovania.

Ak by prekládka nevyšla, Draždiak by stále nemohol byť oficiálnym prírodným kúpaliskom.

(mm, sita)

Páčil sa vám článok?