Z Pečnianskeho lesa má byť chránený areál

5.8.2010
0
Páčil sa vám článok?

Ochrana vzácnych lokalít lužných lesov je cieľom nového projektu Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ) pod názvom Projekt ochrany Chráneného areálu Pečniansky les.

Projekt ochranári odôvodňujú tým, že priamo na území hlavného mesta sa dodnes zachovalo niekoľko vzácnych lokalít lužných lesov na dunajských ostrovoch. Z prírodovedného a krajinárskeho aspektu sú to cenné plochy so vzácnymi biocenózami, ktoré sa v strednej Európe zachovali už len v nepatrných zvyškoch. Vzhľadom na to, že lesy sú pod vplyvom pravidelných záplav a ovplyvňuje ich aj nepravidelná hladina spodnej vody, je ochrana dôležitá na zachovanie druhového bohatstva územia, ako aj typického rázu lužnej krajiny.

Územie je zároveň biotopom chránených druhov rastlín a živočíchov, na ktorých ochranu sa vyhlasujú chránené územia. Z druhov európskeho významu, ktorých populácie sa na území navrhovaného chráneného areálu pravidelne vyskytujú, patrí k najvýznamnejším výskyt bobra vodného, ako aj mnohých populácií netopierov.

V Pečnianskom lese platí dočasne 2. stupeň ochrany. Pre zabezpečenie priaznivého stavu je ochrana navrhovaná v kategórii chránený areál s druhým, s tretím a so štvrtým stupňom ochrany, keďže na takmer celom území sa nachádzajú chránené biotopy európskeho významu. Vyhlásenie územia v kategórii chránený areál so štvrtým stupňom ochrany nevytvorí podľa ochranárov žiadne nové podstatné obmedzenie hospodárskeho využitia územia.

(rob)

Páčil sa vám článok?