Ako sa zmenili ceny vodného a stočného

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O nových cenách vodného a stočného a o investíciách do infraštruktúry v Bratislave sme sa pozhovárali s generálnym riaditeľom Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Danielom GEMERANOM.

- Treba rozlíšiť úpravu ceny za dodávku pitnej vody (vodného) a odvedenie odpadovej vody (stočného) pre domácnosti a pre ostatných odberateľov. Pre domácnosti sa od prvého januára tohto roka mierne zvyšuje cena vodného - na základe výnosu regulačného úradu bola stanovená na 20,10 koruny za jeden kubický meter bez DPH - a zhruba o 40 percent sa zvyšuje cena stočného. Pre domácnosti to znamená celkové zvýšenie cien vodného a stočného o 18,63 percenta, pre iných odberateľov sa ceny znižujú o necelé jedno percento.

Aké sú faktory ovplyvňujúce výšku cien vodného a stočného?

- Sú to ekonomicky oprávnené náklady, pri ktorých predpokladáme mierne zvýšenie, čo je spôsobené očakávanou infláciou, pokračujúcim trendom poklesu odberov a na ceny má vplyv aj zmena v oblasti miery primeraného zisku, ktorú regulačný úrad v tomto roku stanovil v polovičnej výške, ako to bolo v minulom roku.

Bude mať nižšia miera primeraného zisku vplyv aj na plánované investície Bratislavskej vodárenskej spoločnosti na území Bratislavy?

- Výška primeraného zisku, ktorú uzná Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, bude nižšia ako v minulom roku, preto aj plánovaný zisk, ktorý vytvoríme v roku 2005, bude nižší. S nižším plánovaným ziskom musíme počítať aj z hľadiska jeho použitia na investície. Nižší zisk sa budeme snažiť kompenzovať zvýšeným prítokom financií zo štrukturálnych fondov, preto netreba mať obavy, že by sme zanedbávali investície v Bratislave.

Mohli by ste uviesť najdôležitejšie tohtoročné investície v meste?

- Medzi najvýznamnejšie patrí rekonštrukcia vodovodu a kanalizácie na Záhradníckej ulici a na Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu. Rekonštrukcia sa uskutoční aj na Rázusovom nábreží, kde vlani v októbri došlo k väčšej poruche, realizovať sa budú aj práce na prepojení Obchodnej ulice s Heydukovou ulicou, ráta sa aj s rekonštrukciou na Bulharskej ulici. O ďalších rekonštrukciách budeme informovať po tom, ako ich schváli dozorná rada.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?