Nemocnice budú fungovať efektívnejšie

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Od 1. januára budúceho roku sa šesť nemocníc zlučuje do jedného celku združeného vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Ružinove. O zmenách sme sa pozhovárali s jej riaditeľom Valeriánom POTIČNÝM.

- Nariadením ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca došlo k zrušeniu piatich zdravotníckych zariadení na území Bratislavského kraja. Ide o Fakultnú nemocnicu na Mickiewiczovej ulici, Fakultnú nemocnicu s poliklinikouCyrila a Metoda v Petržalke, Fakultnú nemocnicu s poliklinikouakademika Ladislava Dérera na Kramároch, Národný ústav tuberkulózy a respiračných chorôb v Podunajských Biskupiciach a Pinelovu nemocnicu v Pezinku. Tieto nemocnice budú k 31. decembru 2004 zrušené a včlenené do Fakultnej nemocnice s poliklinikou Ružinov. To znamená, že od 1. januára 2005 vzniká subjekt, ktorý bude zastrešovať šesť uvedených pracovísk.

Čo je cieľom pripravovaných organizačných zmien?

- Keďže v rámci Bratislavy koncepcia zdravotníctva vždy do určitej miery závisela aj od partikulárnych záujmov jednotlivých pracovísk, zlúčením sa vytvára priestor a možnosť na reštrukturalizáciu bratislavského zdravotníctva takým spôsobom, aby to vyhovovalo všetkým stranám. Druhou stránkou veci je ekonomizácia zdravotníctva: organizačné zmeny by mali byť ekonomickým prínosom, ale aj prínosom v oblasti zdravotnej starostlivosti o pacientov. Zmeny umožnia centralizáciu určitých činností - ide napríklad o právne služby, nákupy a ďalšie činnosti súvisiace s prevádzkou nemocníc, ktoré si doteraz každá nemocnica musela zabezpečovať sama.

Ako sa tieto opatrenia dotknú pacientov a personálu uvedených nemocníc?

- Pacientov sa zmeny nedotknú žiadnym spôsobom, zdravotnícka starostlivosť sa bude poskytovať tak ako doteraz, ale v rámci reštrukturalizácie by malo dôjsť k zlučovaniu určitých činností, aby boli sústredené na určité miesta a boli kvalitnejšie. Pokiaľ ide o zamestnancov, zmeny vyplynú z koncepcie, ktorá sa bude riešiť v prvom kvartáli budúceho roku. Z nich vyplynú aj určité personálne zmeny, o ktorých je však zatiaľ predčasné hovoriť.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?