Projekt revitalizácie Sadu Janka Kráľa je na svete

15.7.2010
0
Páčil sa vám článok?

Diskusiu odbornej i laickej verejnosti sľubuje petržalská samospráva o projekte druhej etapy revitalizácie Sadu Janka Kráľa. Projekt sa týka najmä mobiliáru a nedávno ho predstavil jeho autor Zoltán Balko.

Petržalka, ktorá má Sad Janka Kráľa zverený od mesta, začala v uplynulých dňoch druhú etapu revitalizácie parku, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Obnova sa týka najmä mobiliáru, výmeny lavičiek, chodníkov či dotvorenia sadu novými prvkami a atrakciami. Petržalská samospráva chce dať nový projekt z dielne Zoltána Balka na diskusiu širokej verejnosti. Obyvatelia i odborná verejnosť môže o návrhoch diskutovať približne do polovice septembra, s návrhmi oboznámi občanov aj prostredníctvom výstavy v priestoroch Auparku.

Projekt revitalizácie Sadu Janka Kráľa predstavil 7. júla 2010 jeho autor Zoltán Balko za účasti niekoľkých občanov v Cik-cak centre v Petržalke. Zmeny sa týkajú lavičiek, chodníkov, ale aj fontán a sedenia v ich okolí. Vzniknúť by mal chodník literátov, pribudnúť informačné tabule.

Projekt ráta s doplnením zverokruhu do kompletnej podoby, novinkou majú byť slnečné hodiny a bludisko. Podľa Z. Balka je aj tok Dunaja dôležitým prírodným fenoménom a práve on má byť využitý na znázornenie toku času, a to prostredníctvom slnečných hodín. Tie podľa neho potrebujú líniu - oblúk, na ktorom je v časovom úseku trinásť bodov.

V strede je vertikála, ktorá sa svojím tieňom pohybuje po línii. Jednotlivé kamene budú znázorňovať zaujímavé miesta na toku rieky. Podľa neho hodiny ukážu ako prvý tieň na kameň, ktorý bude predstavovať Čierny les - tam Dunaj vyviera. Posledný kameň bude znázorňovať Čierne more.

Bludisko predstavuje meandre, ramená a zákutia veľtoku. Spolu s hodinami ide o zobrazenie tzv. príbehu Dunaja. Podľa Z. Balka ide o pôdorysné riešenie, aby obidva prvky splynuli s parkom a nerušili jeho charakter.

Obnovený má byť aj amfiteáter a okrem predstavení má priniesť priestor pre drobný piknik bez ohňa, hranie komorných spoločenských hier či čitáreň. Horná terasa amfiteátra by mohla byť v budúcnosti využitá na drobné občerstvenie či kaviareň. Sieť chodníkov v sade zostane, no v strede budú zo žuly, inde zo sypaného betónu.

Samospráva Petržalky ráta s tým, že 800 000 eur z európskych zdrojov na obnovu nebude stačiť a potrebuje získať ďalšie financie. S dokončením druhej etapy obnovy Sadu Janka Kráľa sa ráta v rokoch 2011 alebo 2012.

(rob)

Páčil sa vám článok?