Petržalčania sa opäť sťažujú na premnožené holuby

23.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Obyvateľom bratislavskej Petržalky v posledných týždňoch nerobia problémy len premnožené komáre, ale aj holuby domové. Nie je to však len tohtoročný výnimočný stav, rovnako to bolo aj vlani, uviedol hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy.

Podľa neho však k premnoženiu holubov prispievajú aj samotní ľudia. Často totiž porušujú platné všeobecne záväzné nariadenie o čistote a poriadku, ktoré zakazuje prikrmovanie voľne žijúcich zvierat.

"Tým, že ich prikrmujú, ich lákajú z periférie aj do vnútrosídlisk," povedal Andrassy. Problémom však môžu byť aj opustené balkóny, ak je majiteľ bytu dlhšie v zahraničí alebo tam nikto nebýva. Práve na takýchto balkónoch si holuby veľmi často spravia hniezda.

Podľa zákona o veterinárnej starostlivosti však nie je premnoženie nežiaduceho vtáctva dôvodom na jeho usmrtenie. Okrem toho nie sú podľa Andrassyho na území Slovenska registrované farmakologické prípravky, ktoré by mohla verejná správa plošne aplikovať na tlmenie plodnosti holubov či eradikáciu, teda ničenie choroboplodných organizmov.

Petržalská samospráva preto spolu s bratislavskou regionálnou veterinárnou a potravinovou správou žiada vlastníkov bytov, správcov bytových domov, ako aj užívateľov nehnuteľností, aby vyčistili spoločné priestory.

"Hlavne tie, kde sa ukladá domový odpad, aby balkóny neobývaných bytov zabezpečili sieťkami a zamedzili prístupu holubov ku krmivu," povedal Andrassy. Vlastník, prípadne správca nehnuteľnosti môže použiť taktiež elektronické plašiče.

Mestská časť samotná zatiaľ žiadne zvláštne opatrenia nepripravuje, do budúcnosti však nie je vylúčené, že pri zvýšenom výskyte holubov sa inšpiruje českou metropolou. V Prahe sa totiž pri eliminácii holubov najviac osvedčila spolupráca občanov so sokoliarmi. "Sokoliari dokážu za pomoci vycvičených dravcov vytlačiť nežiaduce vtáctvo z obývaných častí mesta na perifériu," dodal Andrassy.

(sita)

Páčil sa vám článok?