Detská fakultná vylepšuje urgentný príjem

6.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou (DFNsP) Bratislava má nové tzv. expektačné lôžka, teda pozorovaciu časť urgentného príjmu. Lôžka by mali slúžiť najmä na krátkodobú, nie dlhodobú hospitalizáciu pacientov.

Doplniť by tak mali chýbajúci medzičlánok medzi nemocničným lôžkom a ambulantnou starostlivosťou. Medzi najčastejšie liečebné úkony bude patriť podávanie infúzií, inhalačná liečba či liečba alergických a bolestivých stavov. Týka sa to aj prípadov dehydratácie detí či pacientov pod vplyvom alkoholu. Každé lôžko bude vybavené príslušným monitorovacím zariadením. Jedno z lôžok, tzv. izolačný box, bude určený pre pacientov s podozrením na infekčné ochorenia. Vybudovaním tejto časti, na ktorú dala poisťovňa Dôvera 200-tisíc eur, sa zavŕšila tretia etapa budovania oddelenia urgentného príjmu.

Nové priestory by mal otvoriť riaditeľ nemocnice Daniel Žitňan s ministrom zdravotníctva Richardom Rašim v utorok 8. júna 2010 o 10:00 h. V prvej etape boli pritom vybudované nové priestory Lekárskej služby prvej pomoci, v druhej etape pribudli nové chirurgické ambulancie. Agentúru SITA o tom informoval sekretariát nemocnice.

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Bratislava má kapacitu 397 lôžok. V minulom roku tu bolo hospitalizovaných 16 461 detí, vykonali 463 103 ambulantných vyšetrení a 10 147 operácií. V chirurgickej ambulancii ošetria mesačne okolo 2 200 detských pacientov. O pacientov sa stará 284 lekárov, 409 zdravotných sestier a 477 ostatných pracovníkov. Bratislavskí pacienti tvoria 40 percent, zvyšných 60 percent je z iných miest Slovenska.

(sita)

Páčil sa vám článok?