Vodná veža má byť lákadlom pre turistov

2.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Dovoľujem si upozorniť na stav národnej kultúrnej pamiatky - vodnej veže nachádzajúcej sa na petržalskom brehu Dunaja, pri Starom moste na Tyršovom nábreží.

Pohľad na ňu je už dlho viac než bezútešný. Vodná veža stojí ako nemý výkričník vedľa vynoveného divadla Aréna a usvedčuje nás, respektíve jeho vlastníka, ktorým je Bratislavský samosprávny kraj, z nekultúrneho, priam trestuhodného postoja k pamiatkam. Navyše je to výkričník našej nemohúcnosti, čo sa týka využitia turistického potenciálu, ktorý táto pamiatka v sebe obsahuje.

Hovorkyňa nového župana v jednom rozhovore vyhlásila, že oprava tejto veže nepatrí medzi priority samosprávneho kraja a že v podstate je jej rekonštrukcia v nedohľadne. Navyše ma dostala veta, že kraj nemá zatiaľ žiadny plán na využitie tejto vežičky .

Jeden plán by som však mal. Veža je vysoká 20 metrov a je prirodzené, že by mohla slúžiť ako skvelá rozhľadňa na Dunaj, pravý aj ľavý breh mesta. Keby sa nachádzala napríklad vo Viedni, nepochybujem, že by slúžila ako turistické lákadlo. Neviem, ako vyzerá veža zvnútra, ale predpokladám, že by mohla slúžiť aj ako zaujímavá galéria pre fotografov či výtvarníkov.

Veža je od veternej smršte z roku 2008 bez strechy, takže vyzerá ešte bezútešnejšie než predtým. Bolo by dobré, aby si sadli traja páni - Frešo, Ďurkovský a Ftáčnik - a porozprávali sa o tom, ako zatraktívniť mesto, v tomto prípade Tyršovo nábrežie, pretože tu, obrazne povedané, ležia peniaze na zemi a nikto nemá záujem ich zdvihnúť. Rekonštrukcia veže by nemala byť neúmerne drahou záležitosťou. Tou by mohla byť iba vtedy, ak by sa chcel niekto na tom riadne nabaliť.

Patrik Skala, Petržalka
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?