Rekreačné zóny ešte nie sú na bývanie

17.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Problém bývania v záhradkárskych a chatových oblastiach sa týka viacerých bratislavských mestských častí. O tom, ako to riešia v Záhorskej Bystrici, v čom sú najväčšie problémy a aké sú perspektívy do budúcností sme sa pozhovárali so starostom tejto mestskej časti Vladimírom KUBOVIČOM.

- Pokiaľ ide o výstavbu rodinných domov v záhradkárskych a chatových oblastiach, treba povedať, že ide o horúcu tému. V našej oblasti sa to týka napríklad lokalít Podkerepušky, Plánky pri Lamači, či Pri Devínskom jazere.

V realitných kanceláriách je na predaj aj dom v lokalite Podkerepušky. Je to možné?

- Rodinné domy v tejto oblasti nie sú, tam sú rekreačné chaty alebo objekty na rekreáciu, takže ide o výmysel, aby sa to mohlo zrejme lepšie speňažiť.

Znamená to, že rodinné domy, ktoré tam vyrastajú, sú stavané načierno?

- Objekty na rekreáciu sa na takomto území stavať môžu, sú na to dané regulatívy na zastavanie plochy. Problémy sa tu týkajú napríklad podielového vlastníctva komunikácií vedúcich k nehnuteľnostiam, ďalej nevyhovujúcej technickej infraštruktúry, pretože väčšinou ide len o zásobovanie elektrickou energiou. Problémom sú aj úzke komunikácie, ktoré nevyhovujú normám. No a v neposlednom rade sú pozemky malé pre prípadné budúce povolenie na individuálnu výstavbu. Dôležitou vecou je aj problém zabezpečovania služieb letnej a zimnej údržby v týchto lokalitách.

Prečo sú pozemky malé, aké by mali byť veľké, aby boli vhodné na výstavbu?

- Konkrétne mestská časť Záhorská Bystrica má pravidlo, podľa ktorého pre individuálnu výstavbu rátame s pozemkami na ploche minimálne šesť árov. No a v týchto rekreačných lokalitách majú pozemky často len štyri áre, prípadne aj menej.

Ktoré ďalšie problémy tam vidíte?

- Odpad musia zabezpečovať menšie vozidlá OLO, záchody riešia žumpami a septikmi. Nižší štandard bývania sa týka najmä komunikačnej siete.

Ako sa dá súčasná situácia vyriešiť?

- S mestom máme spoločný pohľad na vec v tom, že je potrebné nechať tieto lokality ako územia na rekreáciu. V blízkom čase zrejme usporiadanie tohto stavu nehrozí, pretože by to značne zaťažilo rozpočty mesta i mestských častí.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?