V meste je už možné likvidovať bioodpad

4.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Kritika adresovaná nedostatočnej separácii odpadu v Bratislave nie je nemiestna, denne sme svedkami, že sa porušujú pravidlá narábania s odpadmi - to však neznamená, že by sa v tomto smere nič nedialo.

Týka sa to aj biologického odpadu, ktorý už samospráva nemôže likvidovať v spaľovniach. Naša čitateľka Ľuba Langsfeldová však kritizuje práve spracúvanie bioodpadu a zrejme opisuje nielen vlastné skúsenosti, ak hovorí, že jeho zber nie je organizovaný.

Kritizuje, že „...jediná pomoc zo strany mesta je striktný zákaz likvidovať záhradný odpad pálením pod hrozbou vysokých pokút.“ Upozorňuje, že na vlastných pozemkoch nemôžu vlastníci rodinných domov a záhrad likvidovať odpad z drevín. V závere vyzýva, aby mesto organizovalo pravidelný zber biologického odpadu.

„Čo sa týka občanov, ktorí napríklad kosia zelený odpad v okolí svojich rodinných domov, rovnako sa musia riadiť platným zákonom. Majú teda buď vlastné malé kompostárne, alebo môžu odviezť zelený odpad do zberných stredísk OLO, a.s., na Bazovej ulici a na Ivánskej ceste,“ uvádza k tejto problematike hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová.

Mesto samo má uzatvorené zmluvy s certifikovanými spoločnosťami na likvidáciu bioodpadu, s nimi môžu uzatvárať zmluvy aj mestské časti.

Hlavné mesto sa napriek spomenutému riešeniu nevzdáva myšlienky na vlastnú kompostáreň najmä v súvislosti s blížiacou sa povinnosťou zhodnocovať aj bežný komunálny odpad (niekedy v období rokov 2008-2010). Hľadá sa teda taká lokalita, ktorá by spĺňala potrebné normy na zriadenie kompostárne. Vybudovanie vlastnej kompostárne by mesto stálo asi 10 miliónov korún.

(gub)

Páčil sa vám článok?