V lužných lesoch bude chránené aj vtáctvo

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na návrh Krajského úradu životného prostredia v Trnave by chránená krajinná oblasť Dunajské luhy, ktorá zasahuje v Petržalke aj do územia Bratislavy, mala získať aj štatút chráneného vtáčieho územia.

Mestská časť Bratislava - Petržalka zverejnila zámer vyhlásenia tejto oblasti za chránené vtáčie územie, verejnosť sa s ním môže oboznámiť počas stránkových hodín na oddelení životného prostredia Miestneho úradu na Kutlíkovej ulici 17. Vlastníci, prípadne správcovia či nájomcovia dotknutého pozemku, ako aj orgány štátnej správy a obec sa možu podľa zákona vyjadriť najneskôr do 30 dní od zverejnenia tohto vyhlásenia. Ako nás informoval hovorca miestneho úradu Marek Papjčík, tento termín uplynie v polovici mája.

Dunajské luhy sú zaradené aj do európskeho zoznamu sústavy chránených oblastí Natura 2000. Ani v Petržalke však táto zmena nebude znamenať rozšírenie chránených plôch, ide o územie, ktoré je už chránené. Dotýka sa v podstate len lužných lesov v inundácii Pečnianskeho lesa a dolného úseku Chorvátskeho ramena, ktoré je beztak chránené. Cieľom opatrenia je ochrana určených druhov vtákov a biotopov, pre bežného návštevníka by sa v dotknutom území režim meniť nemal, možno však rátať s istými obmedzeniami na podnikanie, ako napríklad lesné hospodárstvo či investičnú činnosť. V tejto súvislosti je zaujímavé, že v Rusovciach, ktoré boli na jeseň dejiskom sporu o chránené vtáčie územie Sysľovské polia, napriek tomu, že od jari platí vyhláška ministerstva životného prostredia o tomto režime, obsiali sporné plochy kukuricou, ktorá je pre chráneného dropa neprijateľným prostredím.

Páčil sa vám článok?