Letisko vraj hladinu hluku monitoruje

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia Vajnor majú zlé počasie ešte menej radi ako väčšina ostatných ľudí, pretože pri zlom počasí - alebo z inej technickej príčiny - prelietavajú dopravné lietadlá nad dedinou a zaplavujú ju hlukom.

„Rozozvučia sa alarmy automobilov, sklá v okenných rámoch rinčia a niekedy sa deti v noci budia s plačom,“ hovorí starostka obce Anna Zemanová. Problémom sa zaoberajú médiá už dlhšie, odpoveď Letiska M. R. Štefánika je však rovnaká, ako dáva občanom Vajnor: S dodržiavaním noriem je všetko v poriadku. „Nejde o to, či ľudia chcú, aby lietadlá prelietavali ponad obec, ale o to, či sa naozaj ešte viac nepoškodzuje životné prostredie,“ hovorí starostka Vajnor Anna Zemanová. Dodáva, že Vajnory žiadajú garancie dodržiavania povolenej hladiny hluku, aby sa z výnimky nestalo pravidlo a v tejto súvislosti kladie otázku, či robí letisko hlukové mapy, čo je údajne jeho povinnosť. Starostka zdôrazňuje nevyhnutnosť mať v týchto veciach jasno a poznať celú pravdu prv, ako sa rozšírenie letiskových dráh dostane do návrhu územného plánu. Ide totiž aj o poškodzovanie životného prostredia exhalátmi a vibráciami. Pripomína, že prednosť by mal mať občan - obec vznikla skôr ako letisko.

Opačný názor má Bratislavský samosprávny kraj, ktorý príslušný územný plán navrhuje - chce, aby sa nová dráha dostala do plánu v jeho záväznej časti skôr, ako budú tieto vplyvy vyhodnotené a aby sa budúci rozvoj obcí, teda aj Vajnor, prispôsobil letisku, nie naopak.

Hovorkyňa letiska Ivana Paulínyová Bratislavským novinám povedala, že pre letisko monitoruje hluk dodávateľsky istá firma, ktorá je medzinárodne uznávaná. Monitoruje sa hluk na oboch koncoch pristávacích dráh, kde sú trvalo umiestnené senzory. Navyše je k dispozícii aj prenosný merač, ktorý inštalujú v miestach, kde vznikne podozrenie z vyššej hladiny hluku. V čase nášho rozhovoru údajne meral hladiny hluku v Moste. I. Paulínyová tiež povedala, že hluk, ktorý spôsobia lietadlá pri zlom počasí štartom smerom na Karpaty, sa môže občanom Vajnor zdať neprimeraný. Dodáva však, že ide o subjektívny pocit, človek nie je schopný prostým uchom zistiť, či je intenzita hluku prípustná alebo nie. Zvukové hladiny sa vraj pravidelne vyhodnocujú a konfrontujú s normou.

Obce v okolí letiska však žiadajú, aby vplyvy prevádzky letiska zmerala a vyhodnotila nezávislá organizácia, pretože súčasnému dodávateľovi týchto meraní nedôverujú ako organizácii príliš spätej s letectvom.

Páčil sa vám článok?