Pre výstavbu ochrannej línie musia vyvlastňovať

21.8.2009
0
Páčil sa vám článok?

Pre výstavbu protipovodňovej ochrany v bratislavskej Devínskej Novej Vsi sa musí vyvlastňovať, vyvlastňovanie by malo pokračovať aj v septembri, povedal technický námestník riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Peter Minárik.

Problémom sú podľa neho pozemky v druhom úseku výstavby. Niektorí majitelia totiž chcú, aby sa ochranná línia posunula, čím by boli chránené aj ich pozemky. "Všetky pozemky sú pritom nevyužívané a rastie na nich burina. Okrem toho je to orná pôda v záplavovom území, kde výstavba nie je možná. Pri záplavách môže voda dosiahnuť výšku tri až štyri metre," uviedol Minárik.

Podľa Minárika bolo na výstavbu vydané právoplatné stavebné povolenie, okrem toho je potrebné brať do úvahy aj požiadavky ochrany prírody. Požiadavky majiteľov pozemkov nie je možné podľa neho splniť ani pre rakúsko-slovenskú dohodu, podľa ktorej sa napríklad nemôže obmedzovať prietok.

Nejde však o prvé komplikácie pri výstavbe v tejto mestskej časti. Po prvýkrát sa situácia skomplikovala minulý rok po tom, ako sa čiastočne pozmenil projekt. Našlo sa totiž lepšie a lacnejšie riešenie, ktoré si však vyžiadalo nové geometrické plány a vytýčenie ochrannej línie. Problémom bolo vtedy približne 300 vlastníkov pozemkov, dôvodom boli najmä peniaze. Majetkovo-právne vzťahy s majiteľmi pozemkov sa však vyriešili, vyvlastňovanie nebolo potrebné. 

V ostatných častiach a úsekoch ochrannej línie pokračujú práce podľa plánu. Dokončená by mala byť protipovodňová ochrana na Viedenskej ceste v Petržalke. "Nastúpiť by malo kolaudačné konanie," povedal Minárik. Dokončená je aj hrádza v Devíne z dunajskej strany, kde je zároveň integrovaný cyklistický chodník. V súčasnosti by sa tu mali vykonávať skúšky tesnosti, úsek by mohol byť skolaudovaný do konca septembra.

"Intenzívne a bez problémov" pokračuje podľa Minárika aj výstavba hrádze v Karlovej Vsi od Botanickej záhrady po Karloveskú zátoku. Harmonogram prác sa podľa neho dodržiava aj pri výstavbe protipovodňovej ochrany na ľavom brehu Dunaja. "Otázny je vonkajší vzhľad línie. Mesto a Staré Mesto by ho chceli iný, ako bolo odsúhlasené v projekte. Hľadá sa model dofinancovania. Predpokladám, že doriešené by to mohlo byť do konca roka," dodal Minárik.

Trojročná stavba je rozdelená do deviatich častí, ide o úseky Prístavný most - Most Apollo, Starý most - Nový most, Zaústenie Vydrice a Čierneho potoka - ľavý breh, Devín - Slovanské nábrežie, Devín - úsek Moravy a Devínska Nová Ves. Siedma časť sa týka pravého brehu Dunaja a ochrannej hrádze v Petržalke, ôsmou je odpadový kanál Gabčíkovo. Deviatou časťou je zabezpečenie monitorovacieho plavidla, ktoré monitoruje prietoky a kvalitu vody. Práce na protipovodňovej ochrane sa začali 17. mája 2007.

(sita)

Páčil sa vám článok?