Personál musí mať zdravotné preukazy
Inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie sa zameriavajú aj na dodržiavanie predpisov v rôznych prevádzkach kaviarenského a reštauračného typu.
Dňa 4. marca 2009 boli na základe podnetu spotrebiteľa na kontrole v reštaurácii Havana Club na Michalskej ulici. Pri kontrole zistili, že zákazníkom neumožnili skontrolovať množstvo zakúpených výrobkov z dôvodu nezabezpečenia hmotnostného meradla s platným overením. V prevádzke sa nachádzala elektronická digitálna váha typu DS-682 s neidentifikovateľným výrobným číslom bez overenia. Inšpektorom SOI pri kontrole nepredložili zdravotné preukazy zamestnancov - kuchára, čašníka a barmana.
Ďalej zistili, že v jedálnom a nápojovom lístku s označením „Gaceta del Havana“ pri 167 druhoch ponúkaných jedál a nápojov nebolo uvedené množstvo, resp. objem ôsmich druhov predjedla, piatich druhov šalátov, štyroch druhov rizota, štyroch druhov cestovín, ôsmich druhov jedál v kubánskom štýle, jedenástich druhov jedál z mäsa + omáčka, štyri druhy jedál z rýb, desať druhov príloh a pri šiestich druhoch dezertov.
Okrem toho pri štyroch druhoch polievok, štyridsiatich druhoch kokteilov, šiestich druhoch nápoja Mojito, deviatich druhoch miešaných nápojov, piatich druhoch kokteilov Caipirinha, štyroch druhoch moderných nápojov a kokteilov, štyroch druhoch sekt drinks, deviatich druhoch Long drinks, deviatich druhov Cocteles sin Alcohol, piatich druhoch Chupitos, šiestich druhov káv a čaju, piatich druhov Bebidas Alcoholicas - nebol uvedený objem.
V stanovenej lehote sa prevádzkovateľ k zisteniam nevyjadril a protiprávny skutkový stav relevantným spôsobom nespochybnil. Predávajúci je povinný predávať výrobky v správnej hmotnosti, miere alebo množstve a umožniť spotrebiteľovi prekontrolovať si správnosť týchto údajov. Je povinný aj zabezpečovať hygienické podmienky pri predaji výrobkov, alebo pri poskytovaní služieb a zreteľne označiť výrobok údajom o miere alebo množstve.
Inšpektori SOI kontrolujú, aby zistili, či predávajúci, dodávatelia, výrobcovia, resp. dovozcovia dodržiavajú povinnosti a zákazy. Pri určovaní postihu zohľadnili charakter a závažnosť zisteného protiprávneho stavu spočívajúce v porušení zákonom chránených práv spotrebiteľa. Napríklad nepredložením zdravotného preukazu obsluhujúceho personálu neboli splnené hygienické podmienky predaja potravinárskych výrobkov. Predávajúci dokladom preukazuje zdravotnú spôsobilosť zamestnanca manipulovať s potravinami. Pokuta bola 300 eur.
Marián Taller
(Spracované z právoplatných rozhodnutí Slovenskej obchodnej inšpekcie)