Vyhrajte víkendový relax v kráľovských kúpeľoch

19.7.2009
Páčil sa vám článok?

Viete, čo spája Bratislavu a známe liečebné kúpele Turčianske Teplice? Ak správne odpoviete na súťažnú otázku, môžete vyhrať a vyskúšať si na vlastnej koži to, čo v Turčianskych Tepliciach vyhľadávali aj králi.

Súťažíme tri týždne - začíname v pondelok 20. júla 2009. Každý týždeň bude iná otázka, každý týždeň vyhráva jeden čitateľ víkendový pobyt pre 2 osoby v kráľovských kúpeľoch Turčianske Teplice.

Zdroj:

Víkendový pobyt pre 2 osoby v kráľovských kúpeľoch Turčianske Teplice v hodnote 268 € zahŕňa:

  • ubytovanie v hoteli Veľká Fatra***
  • plnú penziu
  • voľný vstup do SPA a AQUAPARKU

Prvá písomná zmienka o Turčianskych Tepliciach pochádza už z roku 1281. Gróf Peter vtedy dostal od kráľa Ladislava Kumánskeho do daru osídlené pozemky, ktorých súčasťou boli aj termálne pramene. V roku 1423 prechádzal týmto územím uhorský kráľ Žigmund Luxemburský, známy ako odvážny, mimoriadne atraktívny a vzdelaný muž, ktorý dbal o svoje zdravie a rád si užíval v príjemnom prostredí obklopený dobrou spoločnosťou. Keďže v okolí prameňov v tom čase ešte nestáli žiadne hostince, kráľ Žigmund so sprievodom si pri prameňoch rozložil tábor. O niečo neskôr,  v roku 1495 sa majiteľ Blatnického hradu Valentín Korom pokúsil postaviť prvý kamenný dom, ktorý by mohol slúžiť ako hostinec aj ubytovňa.

Ďalším kráľom, ktorý sa zaoberal termálnymi prameňmi v Turčianskych Tepliciach bol Ferdinand I. Habsburský,  ktorý ich v roku 1535 darovacou listinou venoval mestu Kremnica. Mesto postavilo nový kúpeľ s drevenými nádržami, ktoré boli ohradené a zastrešené Kremničania sem vodievali vzácnych hostí mesta, aby si oddýchli a zregenerovali.

V roku 1568 tu Ján z Mošoviec, ktorý v Turčianskych Tepliciach vykonával lekársku prax, postavil „lekársku izbu." V jeho práci neskôr pokračoval Viliam Neumann von Wiesenfels a kúpele vo väčšej miere začali navštevovať hostia, dokonca aj z magnátskych rodín.

Zdroj:
Účinky termálnej liečivej vody v roku 1573,  teda presne 10 rokov po svojej korunovácii v hlavnom meste Uhorska Bratislave,  na vlastnej koži vyskúšal kráľ a cisár Maximilián Habsburgský II., známy sympatiami k luteránskej cirkvi a reformácii cirkvi katolíckej, vrátane zrušenia kňažského celibátu. Pre vysokého tmavovlasého voľnomyšlienkára so slabým srdcom predstavovala teplá liečivá voda balzam na telo i dušu.

Neskôr záujem o liečebné využitie bol už taký veľký, že starý drevený kúpeľný dom prestával vyhovovať zvýšeným nárokom hostí a Kremnica sa rozhodla postaviť nový murovaný kúpeľný dom. V roku 1593 dala Kremnica postaviť aj budovu Červeno-bieleho kúpeľa.

Búrlivé udalosti 17. storočia zasiahli aj Turčianske Teplice. Napriek povstaniam a nebezpečenstvám počet návštevníkov kúpeľov neustále vzrastal. Šľachtici neprichádzali do kúpeľov sami, ale aj so svojím služobníctvom, čo niekedy predstavovalo aj niekoľko desiatok ľudí. Zo známych osôb pravidelne navštevovali kúpele grófka Ňariová, grófka Mária Sečianska, známa ja ako „Muránska Venuša", gróf a grófka Pongracovci a iní. K najstálejším kúpeľným hosťom z predstaviteľov najvyššej uhorskej šľachty patril František II. Vešeléni.

Zdroj:

Víkendový pobyt v kúpeľoch Turčianske Teplice vyhrávajú:

Víkendový pobyt v kúpeľoch Turčianske Teplice vyhrávajú:

1. kolo (20.-24. 7. 2009): Ľubica Malacká
2. kolo (27.-31. 7. 2009): Mišo Štefaňák
3. kolo (3.-7. 8. 2009): Anna Homolová

Súťaž sa skončila.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie