V jazere sa okrem Bratislavčanov kúpu aj kone

15.7.2009
0
Páčil sa vám článok?

Sťažnosť týkajúcu sa kúpania v Rusovciach sme dostali od čitateľa Milana. Opisuje situáciu, ktorá sa mu stala počas tohtoročnej návštevy pri známom jazere, kam sa chodí už roky kúpať. Bol totiž svedkom, ako sa v jazere objavili aj kone!

Známe jazero v Rusovciach je už desaťročia obľúbeným miestom nielen pre bežných kúpajúcich sa, ale ide aj o neoficiálnu nuda pláž. Čitateľ sa ponosuje na to, že počas jeho dvoch tohtoročných návštev na jazere sa zakaždým objavili slečny s koňmi, ktoré ich vo vode umývali. Vrcholom bolo, že zvieratá sa do vody dokonca aj vyšpinili.

„Psíkov vo vode ešte prežijem, na to som si zvykol, ale je priveľa, keď niekto vojde po krk s koňom do jazera a na pláži ho začne drhnúť a kefovať. A to nehovorím o tom že koníkovi sa tam tak páčilo, že po chvíľke zodvihol chvost a do jazera sa vyšpinil. Hneď bolo po mojej kúpačke...,“ píše čitateľ Milan.

Z úradu v Rusovciach sme dostali vyjadrenie, podľa ktorého jazerá v tejto mestskej časti a okolitá zeleň patrí pod starostlivosť podniku Štátne lesy. Na území Rusoviec majú sídlo štyri jazdecké kluby, členovia ktorých chodia na vychádzky do okolitej prírody. Mestská časť zatiaľ neprijala opatrenie, ktorým by na niektorých komunikáciách a miestach pohyb koní zakázala. Preto ich je možné vidieť aj v blízkosti jazier.

Oficiálni zástupcovia klubov už boli na stretnutí so starostom Rusoviec informovaní o tom, že regionálny úrad verejného zdravotníctva kúpanie koní v jazerách neodporučil.

Neodporúčanie na kúpanie sa koní v jazerách v Rusovciach nám potvrdili aj na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva Bratislava. Na otázku, prečo ide len o odporúčanie, sme sa dozvedeli, že v prípade týchto jazier nejde o oficiálne kúpalisko alebo pláž, a úrad preto nemá čo zakázať.

Kúpanie je tu na vlastné nebezpečenstvo a riziko. Jeden z miestnych zástupcov jazdeckého klubu nám povedal, že kôň je čistotnejší ako pes a keď je namočený vo vode, tak je vylúčené, aby sa vyšpinil.

(rob)

Páčil sa vám článok?