Mesto dnes začína s postrekom proti komárom

13.7.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava dnes okolo obeda začína s chemickým postrekom proti premnoženým komárom. Prvou lokalitou je Park SNP v Líščom údolí v Karlovej Vsi. K vytypovaným lokalitám v Karlovej Vsi patrí Karloveské rameno, Dlhé diely či Rovnice a Kútiky.

Ako informovala hovorkyňa bratislavského magistrátu Eva Chudinová, následne sa bude pokračovať v ďalších postihnutých mestských častiach. "Zvýšený, až enormný výskyt útočiacich dospelých komárov konštatoval hygienik v mestských častiach Devín, Devínska Nová Ves, Karlova Ves a Dúbravka," uviedla Chudinová.

Postrek bude nevyhnutný aj v okolí hlavného mesta, najmä v západnej časti katastrov pomoravských obcí Vysoká pri Morave, Záhorská Ves, Suchohrad, Zohor, Jakubov a západnej časti Malaciek. "Masívnejší výskyt lariev komárov sa už teraz zistil v oblasti Devínskeho jazera a aj Jakubovského jazera," doplnila Chudinová. Relatívny pokoj od komárov majú zatiaľ Vajnory či Vrakuňa.

Postrek proti komárom zabezpečuje mesto, podľa štatútu hlavného mesta ho však môžu zabezpečovať aj mestské časti vo vlastnej réžii. Magistrát je potom koordinátorom prác. Na územie sa však musí vzťahovať I. stupeň ochrany prírody.

Znamená to, že územie by nemalo podliehať špecifickým ochranným podmienkam. Na území s vyšším stupňom ochrany najprv treba požiadať Krajský úrad životného prostredia v Bratislave o vydanie súhlasu a vydanie výnimky. Hlavné mesto už o to požiadalo.

(sita)

Páčil sa vám článok?